állatkínzás

2021.01.02. 08:30

A szomszédja kutyájára lövöldözött a légpuskájával

Az állatnak vérző sebei keletkeztek, amik jelentős fájdalmat okozhattak.

KM

Forrás: shutterstock

Állatkínzás bűntettével vádolja a Mátészalkai Járási Ügyészség azt az ópályi férfit, aki légpuskájával többször rálőtt a szomszédja udvarán tartott terrier fajtájú kutyára. A vádirat szerint a férfi portáján elszaporodtak a rágcsálók (patkányok), ezért úgy gondolta, hogy a légpuskájával fog azokra vadászni. 2020-ban február elején napokon át lövöldözött a patkányokra, miközben azt tapasztalta, hogy a szomszédja udvarán szabadon van egy terrier fajtájú szuka kutya.

A vádlott a saját udvaráról többször célzott lövést adott le a szomszédban tartózkodó kutyára, azt a jobb oldalán és a lábán is több helyen eltalálta.

A kutyának vérző sebei keletkeztek, ami az állatorvos szerint jelentős fájdalmat okozott neki. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje a vádlottat, valamint kobozza el tőle a légpuskát is, mert azt ilyen célra tilos használni, még akkor is, ha megvásárlásához fegyvertartási engedélyre nem volt szükség.

Vitába keveredtek

Fegyverhasználathoz kötődik a másik ügyészségi anyagunk is. Pisztolylövés hangja rázta meg Nyírbátor egyik utcáját 2020. január 31-én éjszaka. Történt ugyanis, hogy a vádlott vitába keveredett az utcában lakó két ismerősével, akik a lakásán keresték őt fel.

A vita hevében a vádlott bement a családi házába, és magához vette az engedély nélkül tartott gáz-riasztó pisztolyát, majd már az utcára kikeveredve három méterről az egyik sértett feje irányába lőtt a pisztollyal, a kiáramló gáz a sértett arcát el is érte.

Ekkor a sértett és társa elhagyták a helyszínt, de pár perc múlva visszajöttek, a vita pedig kiújult.

Ekkor a vádlott már puszta kézzel támadt a sértettre, őt többször ököllel a fején megütötte, amitől a sértett a földre esett.

Az ügyészség felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével és súlyos testi sértés bűntettének kísérletével vádolja a férfit, akivel szemben azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki. Ilyenkor az elkövetéshez használt gáz-riasztó pisztolyt is el kell kobozni, ezt egyébként már a rendőrség a nyomozás során le is foglalta.

Az eljárás a Nyírbátori Járásbíróságon folytatódik – tájékoztatta lapunkat dr. Szilágyi László, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában