Ítélet

2021.02.24. 08:37

14 év fegyházbüntetés vár a szabolcsi gyújtogatóra

A Nyíregyházi Törvényszék 14 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 35 éves férfit, aki 2018. év tavaszán és nyarán egy szabolcsi faluban sorozatosan okozott súlyos következményekkel járó tűzeseteket.

Forrás: archív / tenyek.hu

Az alacsony intellektusú, erőszakos természetű vádlott rendszeresen és mértéktelenül alkoholizált. Személyiségét állandó feszültség, ingerlékenység jellemezte. A környezetében élő emberek iránt érzett haragból fakadó bosszúvágyát gyakran oktalan agresszivitásban élte ki. Amikor a korábbi élettársa a kapcsolatuk helyreállításától elzárkózott, előbb az ingatlanán lévő melléképületet gyújtotta fel, később magát az asszonyt is tűzhalállal fenyegette meg.

Szokása volt a vádlottnak, hogy éjszakánként ismétlődően belopakodott mások portájára, és a lakóingatlanok melléképületeit felgyújtotta, esetenként több százezer forint összegű kárt okozva.

A gátlástalan vádlott azonban idős emberek életét sem kímélte. 2018. június havában két alkalommal is megfenyegetett egy mozgásában korlátozott 80 éves asszonyt, akinek udvarán következő hónapban éjféltájban a fatárolót meg is gyújtotta. Innen a tűz átterjedt a házzal egybeépített nyári konyhára, ahol gázpalack is volt, így fennállt a robbanás veszélye is. A sértett nem észlelte a tüzet, de a helyszínre érkező fia még idejében kimentette a lakásból. Ugyancsak azon a nyáron a vádlott egy 84 éves, önálló mozgásra képtelen, alvó férfi ingatlanán éjszaka lángra lobbantott egy melléképületet. A tetőszerkezet leégett, s amennyiben a tűzoltók időben nem oltották volna el, a tűz átterjedt volna a lakóépületre. Ez alkalommal sem észlelte a sértett a veszélyt, de menekülésre önerejéből egyébként sem lett volna képes.

A vádlott a vádbeli cselekmények elkövetését részben beismerte. Azt nem tagadta, hogy bosszút akart állni haragosain azzal, hogy felgyújtja a házaikat, azonban az emberölési kísérletet cáfolta. Mindvégig azt hangoztatta, hogy nem volt szándékában senkit sem bántani. Az elsőfokú bíróság a vádlott védekezésével szemben az igazságügyi tűzvédelmi szakvélemény, valamint a helyszíni tűzvizsgálati jelentés alapján megállapította az idős emberek sérelmére elkövetett gyújtogatásoknál az emberi élet veszélyeztetettségét. Mindkét tűzesetnél a tűzoltóság beavatkozása miatt maradt el a tűz kiterjedése.

A törvényszék nem jogerős ítéletével a vádirati tényállással egyezően különös kegyetlenséggel több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, rongálás és zaklatás bűncselekményei, továbbá magánlaksértés bűntette miatt ítélte el a vádlottat. A vádhatóság tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője az emberölés bűntettének kísérlete és a zaklatás vádja alóli felmentés, másodsorban pedig a büntetés enyhítése végett élt fellebbezéssel.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a korábban garázdaság és testi sértés bűncselekménye miatt már börtönbüntetésre ítélt vádlottal szemben kiszabott fegyházbüntetés tettarányos, enyhítésének törvényes indoka nincs. A vádlott cselekményeinek megítélésénél nem hagyható figyelmen kívül, hogy a helyi lakosok nyugalmát, személyes és vagyonbiztonságát sértő bűncselekményeket sorozatban valósította meg, amelyekre csupán vélt sérelmei adtak okot.

A védelmi fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

- Dr. Simon Ernő sk. fellebbviteli főügyész -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában