Ellenünk is fordulhat a videó

2021.02.01. 14:00

Fedélzeti kamera az autóban: közzétehetjük a felvételt a neten?

A fedélzeti kamerás videók bizonyítékok is lehetnek.

JG

Egy nemrégiben történt nyíregyházi balesetet egy autós a fedélzeti kamerájával rögzített, és feltette az internetre, ahol több tízezren látták

Fotó: Pusztai Sándor

Sokan gondolják úgy, hogy kétes szituációkban az utólag megnézett felvételek sok mindenre választ adhatnak, emiatt a gépjárművekben használatos fedélzeti kamerák egyre népszerűbbek. Az utóbbi hónapokban mind gyakrabban kerülnek fel a közösségi felületekre fedélzeti kamerás videók, amelyek általában baleseteket, veszélyes közlekedési helyzeteket vagy éppen durva szabálysértéseket örökítenek meg. Időről időre a rendőrség is feltölt olyan összeállításokat – természetesen megelőzési céllal –, amelyeket saját belső kameráikkal rögzítettek a szabálysértésekről. A szon.hu-n a napokban rengetegen nézték meg azt a videót, amit egy nyíregyházi balesetről vett fel egy másik autó fedélzeti kamerája.

Kíváncsiak voltunk arra, milyen célokra és milyen feltételekkel lehet felhasználni a fedélzeti kamera felvételeit, kérdéseinkre dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtószóvivője válaszolt.

Visszaélni nem szabad vele

– Ha a kamerával személyes adatot is rögzítenek, például egy másik gépkocsi vezetőjét és utasait, illetve felismerhető, beazonosítható járókelőket, akkor csak jogszerű célból lehet a felvételeket felhasználni – tudatta lapunkkal a szóvivő. – Visszaélni, törvénysértést elkövetni semmiképpen nem lehet a felvételekkel. Ilyen lehet egyebek mellett az, ha az elkészült felvétellel zsarolni próbálnak valakit. Jogszerű célnak az tekinthető, ha a felvétel segítségével bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetését lehet bizonyítani, hiszen ilyen esetekben bárki tehet feljelentést a hatóságnál, és csatolhatja az általa készített felvételt.

Arra is választ kaptunk, milyen feltételekkel teheti fel valaki a világhálóra az autója fedélzeti kameráinak felvételeit.

– Ha a felvétel készítéséhez az azon látható személy vagy személyek nem járultak hozzá – és a gyakorlatban ez a jellemző –, csak úgy lehet az interneten közzétenni, ha személyes adatot, adatokat nem tartalmaz. Ennek megfelelően a szereplők arcát ki kell takarni, és nem lehetnek a felvételen olyan adatok sem, amelyekből a szereplők beazonosíthatók. Célszerű a jármű rendszámát is kitakarni, mert ez is összefüggésbe hozható a felvételen szereplő személlyel. A Polgári törvénykönyv szerint azonban nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült rögzítés esetén.

Bizonyíték is lehet

Arra is választ kerestünk, ha egy autós kamerája közlekedési szabálysértést rögzít, tehet-e feljelentést ennek alapján a rendőrségen.

– Bűncselekmény és szabálysértés miatt bárki tehet feljelentést a törvény szerint, tehát az az autós is, akinek a fedélzeti kamerája rögzítette a közlekedési szabálysértést – közölte dr. Szi­lágyi László.

– A bírósági eljárás során bizonyítékként is elfogadható a fedélzeti kamera felvétele. Ráadásul akkor is, ha az azon szereplő emberek vagy járművek beazonosíthatók, hiszen törvényes cél érdekében használják fel. Ilyen felvételeket az úgynevezett büntetőfékezéses ügyekben már felhasznált a Nyíregyházi Járási Ügyészség is. Ebbe a körbe sorolható a térfigyelő kamerák felvétele is, hiszen ezek gyakran rögzítenek többek között kocsmai verekedést, utcai randalírozásokat. Természetesen a bíróság nemcsak a kamera felvételét, de más bizonyítékokat is értékel, így nem maradhat el a rögzítő tanúkénti kihallgatása, hiszen ő tudja elmondani, mikor és hol készültek a képek, de egyéb olyan körülményekről is beszámolhat, amelyek nem derülnek ki a felvételből.

A főügyészség szóvivőjétől arról is érdeklődtünk, mire kell figyelnie a kamera tulajdonosának, hogy ne sértse mások személyiségi jogait.

Tanúként is kihallgathatják

Megtudtuk, ha a felvételt bűncselekmény vagy szabálysértés bizonyítására használják fel a hatósági eljárásában, semmilyen személyiségi jogot nem sért sem a felvétel készítője, sem a hatóság, hiszen szigorúan szabályozott, hogy kik nézhetik meg a felvételeket: erre csak az eljárás résztvevői és a hatóság tagjai jogosultak.

Dr. Szilágyi Lászlótól megtudtuk: aki feljelentéshez szeretné felhasználni azt, amit a gépjárműve fedélzeti kamerája rögzített, azt egy adathordozón rögzítve, esetleg a felvételhez használt készülék átadásával bocsáthatja a hatóság rendelkezésére, és számíthat arra, hogy tanúként is ki fogják hallgatni az ügyben.

A sajtszóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a felvétel terhelő adatot tartalmaz a készítőjére vonatkozóan (például ha olyan bűncselekményt rögzít, amit a készítő követett el), azt a felvétel készítője nem köteles átadni a hatóságnak, mert a büntetőeljárás egyik legfontosabb alapelve, hogy önmagát bűncselekmény elkövetésével senki nem köteles vádolni, tehát ebben az esetben jogszerűen tagadhatja meg a felvétel átadását. Ám ha nem a készítőtől, hanem egyéb úton került a hatósághoz a felvétel – például ha átkutatják a rend­őrök a balesetben érintett gépkocsit, és abban találják meg a kamerát –, ez felhasználható a készítő ellen is.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában