orosi gyilkosság

2021.03.01. 11:17

A KGST-n vette a gyilkos fegyvert – bíróság elé áll az orosi asszonyt kivégző román orvos

Tárgyaláson folytatódik a házaspárra lövő férfi ügye.

– Bűnös vagyok, de nem abban a formában, ahogy a vád kiemelte. Nem terveztem ki, nem is volt aljasság. Nem voltam aljas, úgy fejezném ki, hogy baleset volt. Nem lehet valami aljas, ami úgy történik, ahogy a sors hozza – mondta a hétfői előkészítő ülésen dr. S. D. román orvos, amikor az előkészítő ülésen elhangzott, hogy a megyei főügyészség előre kitervelt, aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolja.

A vádlott – két börtönőr vigyázott rá – a Tiszalöki Büntetés-végrehajtási Intézet távmeghallgató szobájában ült, és zavarta ugyan, hogy az ülés nyilvános, ám dr. Gunyecz Zoltán bíró válaszából kiderült, csak alapos okkal lehet a nyilvánosságot kizárni.

Piacon vette a pisztolyt

A vádirat és a tárgyalóteremben elhangzottak szerint az orvos 2012-ben ismerkedett meg a későbbi sértettel, akivel komoly szerelmi kapcsolatba kerültek. Úgy tűnt, a nő elhagyja a családját, azonban meggondolta magát és szakítottak, ám a doktor képtelen volt feldolgozni mindezt, személyesen kereste, telefonon hívogatta, e-maileket írogatott a kétgyermekes anyának. Dr. S. D. a visszautasításba nem tudott beletörődni, ezért 2016. augusztus 31-én a nyíregyházi KGST-paicon vásárolt egy pisztolyt és töltényeket. Egy kerékpárt rakott a kocsija csomagtartójába és Orosra indult. A nő családjának otthonától távolabb megállt, biciklin közelített az épülethez és várta, hogy volt szerelme hazaérjen.

Amikor az asszony hazaért, az orvos követni kezdte, beugrott a kinyíló kapun, elkiáltotta magát, hogy „megöllek”, majd fejbelőtte az akkor 40 éves, két diplomás asszonyt, aki a helyszínen életét vesztette.

Ezt követően fejbe lőtte a nő 47 éves férjét is, aki súlyos, életveszélyes sérülésekkel került kórházba, hosszú ideig volt kómában. Az életét sikerült megmenteni, de maradandó károsodással kell élnie és nevelnie ikergyermekeit, akik a tragédia idején mindössze 7 évesek voltak és végignézték, ahogy a szüleiket lelövik.

Dr. S. D., a tettét követően Romániába indult, és mivel tudta, hogy ott a határátkelőket már lezárták, Debrecen felé szökött, majd Nagyatádnál hagyta el az országot. Másnap nemzetközi elfogatóparancs alapján Romániában letartóztatták, elítélték lőfegyverrel visszaélésért, s 2019. szeptemberében szállították vissza Magyarországra, ahol a bíróság elrendelte a letartóztatását. Az ügyészség a vádiratban a legsúlyosabb büntetés, az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte, azzal, hogy legkorábban 35 év elteltével vizsgálják meg a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét.

Bizonyítási eljárást kérnek

A román orvos védője az előkészítő ülésen bejelentette, nem ismerik el, hogy a vádiratban foglaltak szerint történt a bűncselekmény, tárgyalás megtartását és tanúk – többek között családtagok, munkatársak – meghallgatását kérik, akik elmondhatják, hogy a szakítást követően depresszióssá vált-e védence, voltak-e öngyilkossági gondolatai.

Egy igazságügyi pszichiátriai és orvosszakértői vélemény alapján dr. S. D-t. az események tudatszűkítő hatása enyhe, közepes fokban korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, s a felismerésnek megfelelően cselekedjen. A védő kérte a vizsgálatban résztvevő szakértőket, a pszichológus meghallgatását is, valamint a bizonyítási indítvány részként kérte, hogy készüljön egy MRI-vizsgálat, ami kimutathat egy esetleges agyi organikus eltérést, ami a beszámítási képességet is érintheti.

Sérelemdíj a családtagoknak

– Felbecsülhetetlen az a kár, amit a vádlott a családnak okozott – mondta a tárgyalóteremben dr. Helmeczy László, a család jogi képviselője, aki polgári jogi igényt jelentett be, s sérelemdíjat kér a férjnek és a két gyermeknek, akiknek aznap lett volna tanévnyitó ünnepségük, akkor kezdték volna az iskola első osztályát.

Mint fogalmazott, az apa örökre megnyomorodott, a gyerekek hosszú ideig jártak pszichológushoz, hogy az átélt traumát feldolgozzák, ami életük végéig kísérni fogja őket.

– Tudomásom szerint dr. S. D. a mai napig nem fizetett egyetlen forint kártérítést sem a családnak, de bocsánatot sem kért tettéért – folytatta az ügyvéd, akinek a szavait tolmács fordította az orvosnak. Dr. S. D. erre azt válaszolta: nagyon sajnálja, hogy a négy és fél évvel ezelőtt már elhangzott bocsánatkérése nem jutott el a családhoz.

– Bocsánatot kérek és nagyon sajnálom, ami történt – ismételte meg az orvos szavait a tolmács.

Dr. Helmeczy László a férjnek, valamint a gyerekeknek is 25-25 millió, azaz összesen 75 millió forint sérelemdíj megfizetésének megállapítását kérte a bíróságon. Az ülés után az ügyvéd lapunknak azt mondta, a körülmények számára egyértelműen bizonyítják, hogy az orvos előre kitervelte az emberölést.

Dr. S. D. ügye április 22-én tárgyalással folytatódik a Nyíregyházi Törvényszéken.

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/video-4-eve-nem-tud-dolgozni-a-ferfi-akire-ralott-a-roman-orvos-pedig-el-kell-tartania-az-ikergyerekeit-4702084/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/harmincot-evet-kaphat-a-gyilkos-orvos-video-4675999/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában