Börtön és javítóintézet

2021.03.11. 07:15

Felgyújtották a polgármesteri hivatalt és a könyvtárat

A polgármesteri hivatalban és a könyvtárban is tűzzel akarták eltüntetni a betörés nyomait.

KM

A kiégett könyvtár, ahol több mint kétmillió forint kárt okoztak a vádlottak

Forrás: Ügyészség

Többrendbeli lopással vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a két fiatalt, akik nemcsak ellopták a számítógépeket az egyik szabolcsi településen lévő önkormányzattól, hanem fel is gyújtották a polgármesteri hivatal épületét és a könyvtárat – tájékoztatott dr. Martossy György.

Elégett csaknem ezer könyv is

A vádirat lényege szerint – ismertette a megbízott megyei főügyész – a 20 éves vádlott 2020 júliusában rávette a 16 éves társát arra, hogy az egyik szabolcsi község polgármesteri hivatalába törjenek be, és lopjanak el különböző értékeket. Hajnali fél ötkor megjelentek a hivatal épületénél, az ajtót berúgták, majd számítógépeket és egyéb számítástechnikai eszközöket, továbbá a polgármester reprezentációs italait magukkal vitték. Azért, hogy a bűncselekmény nyomait eltüntessék, a felnőtt korú vádlott egy öngyújtóval az egyik irodában tüzet gyújtott, a lángok átterjedtek az épület több helyiségére.

Még ugyanezen napon, egy órával később a vádlottak feltörték az önkormányzat közelében lévő könyvtárat is, ahonnan szintén számítógépeket tulajdonítottak el. Az idősebb vádlott a könyvtárban is tüzet gyújtott, melynek során elégett 937 könyv, továbbá a berendezési tárgyak. A számítógépeket a vádlottak egy farakás közé rejtették, azokat a rendőrség megtalálta és a sértettnek visszaadta. A könyvtárban több mint kétmillió forint kár, míg a polgármesteri hivatal épületében hárommillió forint kár keletkezett a tűz miatt.

Börtön és javítóintézet

A letartóztatásban lévő vádlottakat az ügyészség összesen ötrendbeli lopással vádolja, illetve a felnőtt vádlottat még kiskorú veszélyeztetésével is, mivel rávette a 18. életévét be nem töltött társát a lopások elkövetésére.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen beismerő vallomást tennének, és nem kérik a tárgyalás megtartását, akkor a felnőtt vádlottat három év börtönbüntetésre, fiatalkorú társát pedig két év hat hónap javítóintézeti nevelésre ítélje a bíróság.

Az eljárás a Vásárosnaményi Járásbíróságon folytatódik – tudatta közleményében Martossy György megbízott megyei főügyész.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában