Kisvárda

2021.03.30. 16:05

Rendhagyó szerelési gyakorlatok Kisvárdán

Fotó: Kisvárda HTP

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és kirendeltségeinek egyik kiemelt feladata a beavatkozó tűzoltók szakmaiságának szinten tartása, az állomány felkészültségének javítása.

A Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetői állománya a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálati csoportjai részére elméleti és szerelési gyakorlat keretében végrehajtható, a laktanya épületében lemodellezhető képzések szervezését kezdeményezte.

A kisvárdai tűzoltók részére a napokban „A gázpalackok tüzeinek oltása” című témakörben történt oktatás. Flaskár Károly tű. alezredes, iparbiztonsági felügyelő és Kőrizs Károly tű. alezredes, tűzoltósági felügyelő elméleti képzése után gyakorlatoztak a hivatásosok.

A feltételezés szerint egy szerelőműhelyben hegesztés közben, lepattanó szikra következtében tűz keletkezett, mely továbbterjedt a helyiség berendezési tárgyaira, és egy ott tárolt acetilén gázpalackot hőterhelés ért, több személy az épületben rekedt.

Az elméleti képzést az interaktivitás jellemezte, a gyakorlati résznél pedig olyan szituációk kitalálására törekedtek a szervezők, melyek növelik a szerelési feladatok készségszintű végrehajtását.

A képzés pozitív tapasztalatokkal zárult, növelte a tűzoltásvezetők döntéseinek hatékonyságát, fejlesztette a kognitív képességeket. A közeljövőben a tervek szerint folytatódik a felkészülés. Az életmentés zárttérből történő végrehajtása, valamint a veszélyes anyag (klórgáz) jelenlétében történő beavatkozás témakör kerül feldolgozásra a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon.

Kőrizs Károly tű. alezredes, tűzoltósági felügyelő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában