Tanácsok

2021.04.27. 12:45

A balesetmentes motoros szezonért

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 10 közlekedésbiztonsági tanácsát.

Forrás: police.hu

Tavaszra, a motoros szezon kezdetére a legtapasztaltabb járművezető is kieshet a rutinból, a több hónapnyi kihagyás után. A jármű műszaki állapotának ellenőrzése, és a szükséges szervizelés elvégzése mellett, a járművezető elméleti és gyakorlati tudásának felfrissítése is fontos.

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 10 közlekedésbiztonsági tanácsát:

  • Lehetőségük szerint az első hosszabb út előtt gyakoroljanak. Ajánljuk, hogy az erre kijelölt pályán, akár szakember segítségével, de amennyiben erre nincs lehetőségük, akkor rövidtávon, kevésbé forgalmas útszakaszon gyakoroljanak, ismételjék át vezetéstechnikai ismereteiket. Továbbképzéseken való részvételre nem csak a kezdőknek, a rutinos motorkerékpárosoknak is szükségük lehet.
  • A biztonságos közlekedés jelentősen függ a motorkerékpár műszaki állapotától, és karbantartottságától. Ellenőrizzék, és szervizeljék a járművet rendszeresen.
  • Használjanak megfelelő védőfelszerelést, fektessenek nagy hangsúlyt a teljes, biztonságos öltözékre. Viseljenek nyáron is teljes védőfelszerelést, a kötelező bukósisak mellett a védelemmel ellátott nadrág, kabát és csizma, egy esetleges balesetben csökkenthetik a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát. Az élénk színű felszerelés jelentősen javítja a láthatóságot, ami akár életet is menthet.
  • A balesetek elkerülése érdekében körültekintően közlekedjenek, és a közúti közlekedés szabályait mindig tartsák be.

  • Kereszteződésben mindig győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget valóban megkapták.

  • Irányváltoztatás előtt fokozott körültekintéssel ellenőrizzék, hogy a hátuk mögött más jármű nem kezdett-e már előzésbe. A szemből érkezőknek elsőbbséget kell adni, ne kezdjenek bele a manőverbe csak akkor, ha az már biztonságosan elhaladt. A megfelelő oldaltávolság tartására is ügyelni kell.
  • Motorosként tudjuk, hogy a láthatóságnak fokozott szerep jut a közlekedésben, A jelzőlámpa piros jelzésénél állva, jelezhetjük a mögöttünk érkezőknek, hogy ott vagyunk -különösen éjjel, vagy rossz látási viszonyok között-, ha felvillantjuk párszor a jármű féklámpáját.
  • A sebesség nem megfelelő megválasztása az egyik kiemelt baleseti ok. Fokozott óvatossággal, az előírt sebesség betartásával közlekedjenek, illetve, ha az út-és látási viszonyok indokolják, akkor a szükséges mértékben csökkentsék a sebességet, hogy a hirtelen fékezést elkerüljék.
  • A láthatóság mellett a tisztánlátás is nagyon fontos, ügyeljenek a bukósisak plexijének tisztítására.
  • Ne kockáztassanak, csak akkor üljenek motorra, ha mentálisan és fizikálisan is biztonságos, vezetésre képes állapotban vannak.
  • - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában