Baleset

2021.04.20. 16:16

Kisiklott szerelvények, sérültek – Halálos vasúti baleset Újfehértónál (videó, fotók) – Frissítve!

A traktor előbb egy személyvonattal, majd egy szemből érkező másik szerelvénnyel is ütközött.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / olvasói fotó

Frissítés!

Kiengedték a sérülteket

Elhagyhatta a kórházat a kedd délutáni súlyos vonatbaleset öt sérültje – tájékoztatta lapunkat Vitkai Éva, a megyei kórházak és egyetemi oktatókórház sajtófőnöke. Az érintettek csak könnyebb sérüléseket szereztek, s már kedd este hazaengedték őket.

- Újfehértó külterületén egy vasúti átjáróban történt a baleset. Az átjáróban egy traktor próbált áthaladni, amikor összeütközött egy Debrecen felől, Nyíregyháza felé közlekedő személyvonattal. Az ütközés következtében átsodródott a másik sínpályára, ahol az ellenkező irányba tartó, másik személyvonatnak csapódott. A helyszínen tíz egységünk dolgozott, összesen harminckilenc tűzoltó érkezett Nyíregyházáról, Újfehértóról, Nyíradonyból, Debrecenből és Hajdúnánásról. A helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is jelen volt. A beavatkozók a műszaki mentést elvégezték, átvizsgálták a szerelvényeket, valamint segítettek a vonaton utazóknak biztonságban elhagyni a baleset helyszínét – mondta portálunknak Rutkai-Dér Vivien tűzoltó hadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

- Eddig ismeretlen körülmények között behajtótt egy Újfehértó külterületén található vasúti átjáróba egy mezőgazdasági jármű, ahol összeütközött egy Debrecenből Nyíregyháza felé tartó vasúti szerelvénnyel. Az ütközés következtében a jármű átsodrodótt a párhuzamos sínpárra, ahol szintén ütközött egy másik, az ellenkező irányból érkező személyvonattal. A baleset következtében a mezőgazdasági jármű vezetője a helyszínen életét vesztette – tudtuk meg dr. Fedor Ritától, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Fotó: MTI/Balázs Attila


19:12: Harminckilenc tűzoltó dolgozott a helyszínen, és jelenleg két tűzoltóegység tartózkodik még az újfehértói vasúti átjárónál, ahol délután komoly baleset történt. Egy mezőgazdasági vontató előbb a Debrecenből Nyíregyháza felé tartó személyvonattal ütközött, majd átkerült a szemközti sínpárra, ahol nekiütközött a Nyíregyházából Debrecen felé tartó személyvonat.

Fotó: Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy

A két szerelvényen összesen mintegy húsz utas tartózkodott, közülük hat utast mentesítő autóbusszal szállítottak tovább. Hamarosan megérkezik a helyszínre a vasúttársaság balesetelhárító egysége, amelynek eszközeivel elvégzik a balesetben kisiklott és megdőlt, megborult vasúti kocsik műszaki mentését.

Fotó: Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy

- BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság -


18:03: Székely József a szirénaszóra lett figyelmes:

- Nem tudom pontosan, hogy mi történt, csak a mentő- és tűzoltóautók szirénázását hallottam. Hozzátartozóm vagy ismerősöm a legjobb tudomásom szerint nem utazott a vonaton – mondta portálunknak a helyszínen az újfehértói férfi.

Fotó: Pusztai Sándor

A helyszínre érkezett az E-on egyik darus kocsija, mely valószínűleg a kisiklott vasúti kocsik fel- és kiemelésében fog segíteni.


17:39: Megérkezett egy Ikarus 200-as típusú autóbusz, ami elszállítja majd azokat az utasokat és a vasúttársaság azon dolgozóit, jegyellenőreit, akik nem sérültek meg a balesetben. Két mentőhelikopter volt a helyszínen.


17:28: Egyelőre a rendőrség senkit sem enged a baleset közvetlen közelébe. A közeli Katona József utcában élők is kivonultak a 4-es főútra, ők is kíváncsiak a fejleményekre. A 4-es főútról a vasúti sínek felé tartó bekötő utat lezárták.


A friss információk szerint egy traktor előbb egy személyvonattal, majd egy szemből érkező másik szerelvénnyel is ütközött. A baleset következtében az egyik szerelvény mozdonya és két kocsija teljesen, a harmadik kocsi részben lefutott a sínekről, míg a negyedik vagon a síneken maradt.

A másik vasúti szerelvénynek csupán a mozdonya károsodott.

A két szerelvényen összesen mintegy húsz utas volt.

A tűzoltók végzik a műszaki mentési munkálatokat, a vonatok utasaiért mentesítő autóbuszjárat érkezik.

Fotó: Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -


A traktor vezetője életét vesztette

Ma délután négy óra előtt néhány perccel vasúti balesethez riasztották az Országos Mentőszolgálatot: Újfehértónál egy vonat kisiklott, miután traktorral ütközött. – Az Országos Mentőszolgálat 13 mentőegysége indult a helyszínre és két mentőhelikoptert is riasztottunk, valamint egy tömeges baleseti egység is elindult – mondta el Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. Hozzátette: az elsődleges jelzések alapján a traktor vezetője sajnos életét vesztette, 5-6 könnyebb sérült lehet. Nem tömeges balesetről van szó, így a nagyobb mentőerők visszafordultak.


Fotó: Olvasói fotó
Fotó: Olvasói fotó


Baleset miatt szünetel a közlekedés a záhonyi vonal egy szakaszán

Kedd délután 15:30-kor egy Újfehértó közelében lévő vasúti átjáróban egy traktorral két személyvonat (6254 és 6203) ütközött össze, az ütközés során az egyik vonat kisiklott.

A baleset idején a fénysorompó jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott. Elsődleges információink szerint a traktor vezetője a helyszínen életét vesztette.

A Debrecenből 15:03-kor Záhonyba indult 6254-es személyvonaton nem sérült meg senki. A Záhonyból 14:03-kor Püspökladányba indult 6203-as személyvonat mozdonya és 4 kocsija kisiklott, a vonaton utazók közül 5 utas és a mozdonyvezető súlyosan megsérült.

A helyszínelés és műszaki mentés ideje alatt a záhonyi fővonalon Debrecen és Nyíregyháza között pótlóbuszok közlekednek, egy-másfél órával hosszabb eljutási időre kell számítani. A pályaszakaszon a vasúti közlekedés várhatóan napokig szünetel majd.

- MÁVINFORM -


Korábban írtuk: Traktorral ütközött össze egy nyolc kocsiból álló személyvonat Újfehértónál, egy vasúti átjáróban. A baleset következtében a vasúti szerelvény kisiklott, négy kocsija felborult, négy kocsi leszakadt, de a síneken maradt. Az elsődleges információk szerint tíz-tizenöt utas tartózkodott a vonaton. A balesethez az újfehértói önkormányzati tűzoltókat követően a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre érkezett, de további erők is elindultak.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában