Vöröskereszt

2021.05.08. 16:11

A legnagyobb humanitárius közösség

A Vöröskereszt világnapján a 140 esztendős magyar szervezetet is ünnepeljük.

KM

A mozgalom alapítójának, Henry Dunant svájci üzletembernek május 8-án van a születésnapja. Dunant 1861-ben a solferinói csata után döntött úgy, hogy megalapítja a világ máig legnagyobb hatású humanitárius mozgalmát. A Vöröskereszt- és Vörös Félhold-szervezetek ma 192 országban vannak jelen, és több millió munkatárs és önkéntes segítségével folytatják tevékenységeiket az irányadó hét alapelv (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) szellemében.

Tizennégymillió önkéntes

– A világnapon a Magyar Vöröskereszt köszönti azokat a dolgozóit és önkénteseit, akik nap mint nap fáradhatatlanul dolgoznak a járványnak kiszolgáltatott közösségek segítésén. Ilyenkor szokott lenni a megyei ünnepségünk, amit későbbi időpontban tartunk meg. Az elsősegélynyújtó versenyünket online rendeztük meg – mondta Gurály Edina, a megyei szervezet vezetője.

Világszerte 14 millió önkéntes és hivatásos szakember dolgozik nap mint nap azért, hogy olyan alapvető szükségletek, mint az élelem és a víz vagy az egészségügyi ellátás mindenki számára elérhetőek legyenek a legnehezebb helyzetekben is. Az elmúlt egy évben minden eddiginél többen csatlakoztak a mozgalomhoz, hogy egy példátlan világjárvány idején támogatást és vigaszt nyújtsanak mindazon közösségeknek, amelyek fokozott veszélynek vannak kitéve.

Minden jó cselekedet számít

„Napjainkban számos komoly humanitárius kihívással kell szembenéznünk, melyeknek csak az egyike a Covid–19. Idén májusban azonban több mint 14 millió okunk van az ünneplésre: a megállíthatatlan önkénteseink. Minden egyes jó cselekedet számít, tűnjön bármilyen kicsinek is. Az egyéni tettek összessége mindennap jelentős hatással van a világra” – üzent Francesco Rocca, a Nemzetközi Vöröskereszt elnöke.

– Az idén 140 éves Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban a kezdetektől fogva kivette a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből – erősítette meg Gurály Edina.

Tavaly februártól csaknem 900 ezer emberen segített valamilyen formában: a vöröskeresztes önkéntesek több mint 75 ezer munkaórában támogatták az egészségügyi intézmények munkáját, többek között a mintavételi pontokon és telefonközpontokban, miközben folyamatosak voltak a lakossági élelmiszer- és tisztaságicsomag-osztások az ország minden pontján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában