Sziréna

2021.05.26. 16:35

Hogyan történhetett a nyíregyházi rablás?

Pénzszállítót támadtak meg Örökösföldön – nagy erőkkel keresik a tetteseket.

VNA

Fotó: Pusztai Sándor

Ahogyan azt megírtuk: megtámadták és kirabolták egy pénzszállító cég munkatársát kedden Nyíregyházán, Örökösföldön. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleményéből kiderült: rendőrségre május 25-én 12 óra 38 perckor érkezett bejelentés a bűnesetről.

A környéken élő lakosoktól megtudtuk: az alkalmazott állítólag éppen az automatához érkezett, amikor három férfi megtámadta, hátulról a fejéhez szorítottak egy kemény tárgyat, majd megparancsolták neki, hogy nyissa ki a zsákot a festékpatron robbanása nélkül. Úgy tudni, hogy a támadók a fegyverét és a pénzt is elvették – amely akár több tízmillió forint is lehetett – majd leütötték és elmenekültek.

Kihasználhatták a helyzetet

Arról, hogy valószínűleg hogyan történhetett a bűncselekmény, Vasas Szilárdot, korábbi bűnügyi igazgatót valamint a távfelügyelettel és vagyonvédelemmel is foglalkozó Pinkerton-V Ügynöki és Szolgáltató Kft. tulajdonosát kérdeztük.

– Amikor a pénzszállítók feltöltenek egy-egy automatát, valószínűleg többet is útba ejtenek, így az autóban akár még több pénzt szállíthattak, mint amennyit a rablásnál erőszakkal elvettek az elkövetők – mondta el a szakember.

Úgy gondolom, hogy a gépkocsi vezetője azért maradhatott a járműben, mert a szállított pénz védelméről is gondoskodniuk kellett, ráadásul ezekben az autókban általában biztonsági zár is van.

Vasas Szilárd kiemelte: bár cégük nem foglalkozik pénzszállítással, korábbi munkatapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy az elkövetők feltehetően azt használhatták ki, hogy az alkalmazott az automata feltöltésére készülve nem tudott száz százalékosan a támadás elhárítására koncentrálni.

A szakember szerint egy működő pénzintézet mellett egy hasonló ATM-feltöltés alkalmával általában a biztonsági őr is jelen van, pontosan azért, hogy figyelhesse a környezetüket, amíg a pénzszállító munkatárs elvégzi a munkáját.

Eltervezhették a támadást

Az elkövetők valószínűleg eltervezték az egészet, véleményem szerint nem egy hirtelen ötlettől vezérelve döntöttek a támadásról

– tette hozzá.

A szakember szerint mivel a helyszínen a támadás pillanatában alig volt forgalom, a rablóknak nagyobb esélyük lehetett a rejtőzködésre, és teljesen váratlanul törhettek rá a pénzszállítókra. Az sem zárható ki, hogy megfigyelték, körülbelül milyen rendszerességgel töltik fel az automatát, vagy akár egy korábbi feltöltés során tanulmányozták, hogy milyen protokoll szerint járnak el a pénzszállítók.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást, és jelenleg is nagy erőkkel keresik az eddig ismeretlen tetteseket. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kérdésünkre elmondta: a folyamatban lévő nyomozás érdekében jelenleg nem adhatnak bővebb tájékoztatást a rablásról.

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/hajtovadaszat-harman-raboltak-ki-a-penzszallitot-video-5091979/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában