bűnügy

2021.05.28. 09:49

Kispaládra „költözött” az ukrajnai nő, csak hogy a magyar egészségügyet vegye igénybe

Ukrajnában élő magyar állampolgár nem válik jogosulttá a magyarországi társadalombiztosítás nyújtotta ellátásokra még akkor sem, ha fizeti az egészségügyi hozzájárulás.

Forrás: Illusztráció/KM-archív

Fotó: Mate Janos

Ezért az ügyészség vádat emelt az ellen a nő ellen, aki csak azért jelentkezett be egy kispaládi ingatlanba, hogy magyarországi lakóhellyel rendelkezzen, és itt vegyen igénybe orvosi ellátást.

A nő életvitelszerűen Ukrajnában élt, de szeretett volna a magyarországi egészségügyi rendszerben ellátást igénybe venni, ezért elhatározta, hogy létesít egy fiktív magyarországi lakcímet. 2014-ben bejelentkezett egy kispaládi ingatlanba, ahol ténylegesen sohasem lakott, és rendszeresen fizetni kezdte az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A nő másfél éven keresztül egészségügyi intézményekben – többek között a nyíregyházi kórházban – különböző járó és fekvőbeteg ellátást vett igénybe másfél millió forint értékben.

A vádlott nem volt jogosult az egészségügyi szolgáltatásokra, még akkor sem, ha a járulékot fizette, ugyanis azt csak ténylegesen Magyarországon élő személyek vehetik igénybe. Az ügyészség ezért a nőt költségvetési csalással és közokirat hamisítással vádolja, és próbára bocsátás mellett, a jogosultalanul igénybe vett szolgáltatások értékére, vagyonelkobzás elrendelését indítványozta – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában