Betörők

2021.05.08. 20:04

Új terepet találtak a lakásbetörők

Tudtuk, hogy a koronavírus-világjárvány teljesen felforgatta az életünket, arra azonban kevesen gondoltunk, hogy a lakásbetörésre szakosodott bűnözőknek is új terepet kellett választaniuk. A home office és digitális oktatás miatt az emberek otthon voltak, így a betörők az üresen álló, lakatlanná vált ingatlanokban kutattak az értékek után, de csempészárut is „parkoltathatnak” ezekben.

KM

A tömött postaláda kiváló támpont a lakásbetörőknek

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Fotó: Fehér Gábor

A kijárási korlátozás, a világjárvány miatt meghozott szigorítások beszűkítették a betörők mozgásterét is, ám a bűnözők ritkán változnak, legfeljebb a módszereken változtatnak.

– A pandémiás időszakban, főként ebben az évben azt tapasztaltuk, hogy a lakásbetörések száma alacsony és csökkenő tendenciát mutat – mondta lapunknak dr. Kovács Attila alezredes. A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője hozzátette: ez egy hosszabb folyamat eredménye.

Napközben is otthon voltak

– Azt látjuk, hogy az emberek sokkal tudatosabbak, erősítették a saját önvédelmi képességüket, beszereztek biztonsági zárakat, a régit több ponton záródó biztonsági ajtóra cserélték, modern nyílászárókkal, riasztóval, ahol szükséges, ráccsal is védik az otthonukat. Sokkal többet tettek, mint előtte évekig, s besurranásos lopás is sokkal kevesebb van, mint korábban. Mivel napközben nem lehetett bűncselekményt elkövetni, mert a home office miatt otthon voltak a szülők, a digitális oktatás miatt a gyerekek, így új terepet találtak az elkövetők.

Gyakorlatilag nincs a megyének olyan települése, ahol ne lennének elhagyatott ingatlanok, üresen álló családi házak, nyaralók, kihasználatlan mezőgazdasági épületek, raktárak. Ezek csábítóak a betörőknek is, hiszen attól, hogy lakatlanok, hetekig, akár hónapokig üresen állnak, maradt bennük elvihető érték, gépek, eszközök, berendezések.

– Az ilyen betörések több problémát is felvetnek, mert ezek később derülnek ki, ilyenkor már nyomszegény a környezet, ami megnehezíti a nyomozást, az értékek felkutatására viszonylag kicsi az esély, a tulajdonos sokszor nem is emlékszik mindenre, ami az épületben volt és eltűnt – magyarázta az alezredes, aki hangsúlyozta: a ritkán látogatott ingatlan vonzó a bűnözőknek. – Ha felveri a környezetet a gaz, nincs körbekerítve, a tettes tudja, nem lesz ott senki, és kiváló terepként szolgálhat bujkálásra, vagy csempészetből származó áru, például cigaretta „parkoltatására”.

A rendőrség kéri, hogy a tulajdonosok a lehetőséghez mérten rendszeresen látogassák az ingatlant, időnként menjenek ki, nézzenek szét, törekedjenek arra, hogy a lakókörnyezetben legyen olyan személy, aki ránéz az épületre, rendben van-e, nem láttak-e gyakran felbukkanó, nézelődő idegent.

Intézkedési terv készült

– Minden településen van polgárőrség, ők is szívesen ránéznek az ilyen ingatlanokra, nyugodtan meg lehet őket erre kérni – jegyezte meg dr. Kovács Attila, és elmondta: pontosan azért, mert érzékelték ezeknek a bűncselekményeknek az elszaporodását, intézkedési tervet készített a megyei rendőr-főkapitányság, így minden kapitányság feladata, hogy a saját működési területén a körzeti megbízottak felmérjék az üres házakat, épületeket.

– Erről készül egy nyilvántartás, ezt követően pedig megpróbálják megtalálni a tulajdonosokat – sok esetben ez nem is egyszerű –, akiknek a figyelmét felhívjuk, miként előzhetik meg a bűncselekményt. Ezt közösen csinálja a körzeti megbízott és a kapitányságon dolgozó bűnmegelőzési kolléga. A rendőrség visszatérően és fokozottan ellenőrzi ezeket az épületeket, ebben a munkában partner a polgárőrség, és a települési önkormányzatok is nagyon segítőkészek – utalt az együttműködés fontosságára az osztályvezető. S bármilyen furcsa is első hallásra, az épületet is fel kell készíteni arra, hogy „magára marad”. Legyenek jól záródó ablakok, biztonsági ajtók, rácsok, kerítsék körbe a telket, kaszálják le a gazt, szereljenek fel riasztóberendezést, s készítsenek házileltárt, írják, ha lehet, fotózzák le az értékesebb eszközöket, berendezéseket, tárgyakat – sorolta az alezredes a legfontosabb teendőket.

– A nyitás után, ha visszatér az életünk a régi kerékvágásba, a szülők dolgozni, a gyerekek iskolába mennek, majd elutaznak, akár hosszabb időre is, lesz ennek is veszélye – figyelmeztetett dr. Kovács Attila, ugyanis a sorozatbetörők nem váltanak, maradnak ezen a vonalon, és keresni fogják, hogyan használhatják ki ezt a helyzetet.

Nyitás után visszatérhetnek

– Ha elutaznak, figyeljenek a lakás elektronikai és mechanikai védelmére, zárjanak be minden ajtót és ablakot, legyen, aki folyamatosan üríti a postaládát, nézzen rá a házra, azt pedig ne hirdessük a világhálón, hogy nem leszünk otthon – tanácsolta a rendőr alezredes, aki úgy látja: van további pozitív változás is, és ez a bűnmegelőzési munkának is köszönhető. – Az emberek megtanulták, ha mégis baj történik, akkor nem járkálják össze a helyszínt, nem kezdenek az után kutatni, hogy mi tűnt el, hanem azonnal értesítik a rendőrséget. Ezzel segítik a nyomozást, nagyobb esély lesz a tettes(ek) elfogására, az értékek megtalálására, de önmagunk is sokat tehetünk azért, hogy minimális legyen, maradjon az esély arra, hogy betörő járjon az otthonunkban.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában