Tarpa gyászol

2021.06.29. 10:43

Borzalmas tragédia: holtan találtak rá a tarpai orvosra és családjára otthonukban

A szakemberek szerint sokat tehetünk a tragédia elkerüléséért.

Négy ember – két felnőtt és két gyerek – vesztette életét szén-monoxidmérgezés miatt a főváros hatodik kerületében. A tűzoltókat június 28-án este riasztották egy Jókai utcai lakáshoz, ahol a mérések szén-monoxidot mutattak ki az ingatlan levegőjében. A tragédia férfi áldozata Tarpa háziorvosa volt, rajta kívül felesége és két gyermeke halt meg.

Szörnyű tragédia

– Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy dr. Qidan Munther, drága háziorvosunk családjával együtt, tragikus hirtelenséggel elhunyt – tudtuk meg Szécsi Szabolcstól, Tarpa polgármesterétől. – A család tragikus halála mindannyiunkat mélyen megráz, egy őszintén szeretett barát és egy olyan kiváló szakember távozott közülünk, aki sokak életét meggyógyította, megmentette. Nem tudok még igazán magamhoz térni.

Dr. Qidan Munther 2009 óta dolgozott a településünkön. Tarpán kívül még egy másik települést is ellátott, ezen kívül öt faluban ügyelt. Környékünkön ő szervezte meg az ügyeleti ellátást. Fáradhatatlanul dolgozott, a nap bármely szakában kereshette bárki a panaszával. Számára sosem volt teher a gyógyítás. Mindenki nagyon kedves, segítőkész embernek ismerte. Számomra példaértékű orvos és ember volt – mondt a település polgármestere.

Szécsi Szabolcstól megtudtuk, dr. Qidan Munther Tarpán dolgozott, de Budapesten élt a családjával együtt, a gyerekei oda jártak iskolába és óvodába. A háziorvos a múlt héten szerdán még büszkén írt a közösségi oldalán fia kitűnő bizonyítványáról. Csütörtökön délután utazott el Budapestre, és vasárnap ügyelnie kellett volna Tarpán.

– A kollégái már pénteken sem tudták elérni, amikor vasárnap nem jelent meg az ügyeletben, bejelentettük a rendőrségen az eltűnését. Szörnyű ez a tragédia, hatalmas veszteség. Tarpa önkormányzata Dr. Qidan Munther háziorvos-belgyógyászt és családját saját halottjának tekinti – zárta Szécsi Szabolcs.

Fontos a megelőzés

Kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményben tudatta, hogy a nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma. A tájékoztatóban a katasztrófavédelmi szakemberek részletezték, hogy mi ennek az oka. Ilyenkor a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, így a beszorult hűvösebb levegő nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. Ezért fontos még nyáron is szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak – közölte az OKF.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges.

– Sokan azt gondolják, csak télen kell tartani a szén-monoxid-mérgezéstől – mondta el lapunk kérdésére Varjas Viktor gázszerelő.

– Egyre elterjedtebb, hogy a klímaberendezéseket hűtésre is használják, ilyenkor előfordul, hogy a lakásban 23-24 fokra hűl le a levegő, miközben kint tombol a kánikula. A fizika törvényei szerint a hideg levegő lefelé-, a meleg pedig felfelé áramlik. Ha a nyílt égésterű berendezésekből kikerülő füstgáz hőmérséklete nem éri el a 65-70 fokot – mert folyamatosan visszahűtik körülötte a levegőt –, akkor a kéményben lévő melegebb levegő miatt nem tud eltávozni, hanem szétterjed a lakóterekben. Ha nincs elég oxigénpótlás, bekövetkezhet a szén-monoxid-mérgezés.

A szakember szerint a legfontosabb feladat a megelőzés.

– Nyáron is gyakran kell szellőztetni – hívja fel a figyelmet Varjas Viktor. – Mindig kerüljön friss levegő a lakásba. Zuhanyozás, fürdés közben a fürdőszoba ajtaja-ablaka legyen nyitva. Érdemes felszereltetni minden háztartásban szén-monoxid-érzékelőket. Egy megbízható eszköz 15-20 ezer forintért már megvásárolható. Ha arra gondolunk, ezzel életeket menthetünk, egyáltalán nem nagy összeg. Lehet, néhányan nem tudják, de a nyílt égésterű eszközöket évente érdemes karbantartani, hiszen az esetleges koromlerakódások miatt sem tud a füstgáz eltávozni, ami szintén életveszélyes lehet. Ajánlott nyáron átnézetni a nyílt égésterű fűtőberendezéseket, mert nyáron is használjuk például a vízmelegítőket. Ráadásul ez az időszak praktikusabb is, hiszen akinek a fűtési szezonban jut ez eszébe, akkor alighanem várnia kell, ugyanis a karbantartást végző szakemberek ebben az időszakban a legleterheltebbek, inkább nyáron érnek rá az alig egy órás feladatra.

JG


Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk a lakossággal, hogy drága háziorvosunk családjával együtt, tragikus hirtelenséggel elhunyt szén-monoxid mérgezés következtében budapesti otthonukban – írta Tarpa Nagyközség hivatalos oldala a Facebookon.

Tragikus haláluk mindannyiunkat mélyen megráz, egy őszintén szeretett barát és egy olyan kiváló szakember távozott közülünk, aki sokak életét meggyógyította, megmentette.

Tarpa Nagyközség Önkormányzata Dr. Qidan Munther – háziorvos, belgyógyászt és családját saját halottjának tekinti.

2021. június 29. este 8 órakor a Tarpai Egészségháznál gyertyagyújtást tartunk szeretett, drága barátunk és családja emlékére.


Négy ember meghalt szén-monoxid-mérgezésben Terézvárosban

Négy ember – két felnőtt és két gyermek – meghalt szén-monoxid-mérgezésben hétfő éjszaka Budapest VI. kerületében.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek kedd reggel elmondta, hogy egy Jókai utcai lakáshoz riasztották a tűzoltókat, akik méréseket végeztek és szén-monoxidot mutattak ki az ingatlan levegőjében.

Fotó: MTI

A gázszolgáltató munkatársai, akik szintén kivonultak az esethez, magas gázkoncentrációt mértek, és leválasztották a hálózatról az ott működő fűtő- és vízmelegítő-készüléket – tette hozzá.

Fotó: MTI

OKF: a nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint ilyenkor a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, így a beszorult hűvösebb levegő nem engedi kiáramolni az égésterméket.

A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet.

Ezért fontos még nyáron is szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak – közölte az OKF.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges – fűzte hozzá a főigazgatóság.

A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nincs oxigén-utánpótlás. Az egyéb épületgépészeti berendezéseket – páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép – is figyelembe kell venni a kazán üzemeltetése során, mert azok szintén a lakás levegőjét használják – írta az OKF.

- MTI -


https://szon.hu/bulvar-celeb/hazai-bulvar-celeb/meghalt-egy-negytagu-csalad-budapesten-sajat-lakasukban-fulladtak-meg-5186357/

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában