Trükkös tolvajok

2021.06.20. 17:16

Így csalják ki a pénzünket!

Az idősek a trükközők kifinomult módszereinek és behízelgő modorának esnek áldozatul.

BM

Forrás: illusztráció

– Hiszékenyek, jóhiszeműek, jó szándékúak, segítőkészek, tisztességesek, jog- és szabálykövetőek, szégyenlik, ha tartozásuk van, gyakran érzik úgy, már nincs szükség rájuk, s sokszor nagyon magányosak. Igen, ők a köztünk és velünk élő idős emberek, és ezek azok a tulajdonságok, amiket a bűnözők gátlástalanul kihasználnak – sorolta dr. Szendrei-Kökényesi Anikó őrnagy.

A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának helyettes vezetője azt mondta, a rendőrség mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az idős emberek ne legyenek bűncselekmény áldozatai, sértettjei. Most a járványügyi korlátozások enyhítése után már nemcsak mi élhetünk szabadabban, hanem a csalók, tolvajok, zsebesek, besurranók is visszamerészkednek a „terepre”, ahol „könnyű célpont” lehet bárki idősebb rokona vagy ismerőse.

Árulkodó jelek

– Rendszeresen szervezünk időskori kortársképzést, ahol a megelőzés mellett bemutatjuk azokat a biztonsági eszközöket is, amelyek nemcsak a szubjektív biztonságérzetet növelik, hanem a védelmet is segítik. Muszáj tudatosítani bennük, hogy miként védhetik meg magukat, milyen árulkodó jelekre figyeljenek, s hívjanak azonnal segítséget – fogalmazott a rendőr őrnagy, és külön kiemelte az unokázós, trükkös vagy egy-egy szolgáltató nevében elkövetett csalást mint a korosztályra leginkább leselkedő veszélyt.

– Ez a korosztály spórol, a pénzt nem bankban tartja, hanem otthon a szekrényben, a tolvajok pedig arra számítanak, ha valótlan számlatartozásra hivatkoznak, esetleg arra, hogy tartoznak a néni vagy bácsi egyik rokonának, de fel kellene váltani ehhez a nagy címletű bankjegyet, akkor a rejtekhely nem marad tovább titokban, s elég egy apró figyelemelterelés („kérhetek egy pohár vizet?”, „bent felejtettem a táskámat, visszamegyek érte”), és a pénznek hűlt helye – ismertette a jól ismert módszereket dr. Szendrei-Kökényesi Anikó, és megjegyezte: az idős emberek a trükközők kifinomult módszereinek és behízelgő modorának esnek áldozatul. Főképp a vidéken élők nem gondolják azt, hogy bűncselekmény áldozatai lehetnek, mert a falujukban ilyen nem szokott előfordulni, így nem is feltételezik a rossz szándékot.

Tartsák zárva az ajtót, kaput!

– Az unokázós csalók azt állítják, hogy a néni, bácsi rokona, unokája balesetet szenvedett, pénzre van szüksége. Ilyenkor a szülő, nagyszülő segíteni akar, noha az lenne a legfontosabb, hogy gyanakodjon, kételkedjen. Kérjen két percet, zárja be az ajtót és hívja fel a rokonokat, kérdezze meg, valóban baj történt-e. Rögtön kiderülhet, hogy semmi sem igaz a történetből – említett egy fontos megelőzési módszert az őrnagy. A legfontosabb szabály pedig az, hogy idegent soha ne engedjenek be a házba, beszéljenek vele úgy, hogy az ajtót, kaput nem nyitják ki teljesen. Megtakarított pénzt soha ne vegyenek elő idegen előtt, a házaló árusnak sem kell átlépnie a küszöböt. Tartsák zárva a kaput, a lakás ajtaját, még akkor is, ha az udvaron vagy a kertben tartózkodnak. Mindig kérjenek igazolványt, figyeljenek arra, hogy a szolgáltatók, hivatalok arcképes igazolványt adnak a munkatársaiknak és soha nem kérnek készpénzt. Ha pedig bármi gyanúra ad okot, csukják be az ajtót, hívják fel a szomszédot, családtagot vagy a rendőrséget.

– A zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások, megállók, de még a temetők is a zsebtolvajoknak ideális terepet jelentenek, ezeken a helyeken különösen figyeljenek az értékeikre. Mikor fel- vagy leszállnak egy közlekedési eszközre, ügyeljenek táskájukra, szorosan tartsák maguk mellett, a csomagjaikat ne bízzák ismeretlenekre – ismertetett újabb megelőzési praktikákat a bűnmegelőzési osztály helyettes vezetője.

Százszor, ezerszer elmondani

Hangsúlyozta: a családtagoknak, ismerősöknek, valamint a kortársképzőknek rendkívül fontos szerepe van a megelőzésben. Amikor a gyerekek, unokák, fiatal rokonok arról hallanak, hogy idősek ellen ilyen vagy olyan bűncselekményt követtek el, mutassák meg a nagyinak, hozzátartozónak a hírt, és mondják el, ha kell, százszor, ezerszer, mire figyeljen, nehogy vele is megtörténjen hasonló.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában