nem papírral megy az...

2021.06.04. 10:08

Már bűncselekmény, ha valaki eltiltás hatálya alatt vezet

A Nyíregyházi Járási Ügyészségen a törvénymódosítás óta, vagyis 2 hét leforgása alatt már 5 büntető eljárás indult olyan személyek ellen, akiket a szabálysértési hatóság, vagy a bíróság a járművezetéstől eltiltott, ennek ellenére a volán mögé ültek.

A törvénymódosítás bevezetésének indoka az volt, hogy mind országosan, mind megyénkben egyre gyakrabban fordult elő, hogy az állampolgárok semmibe véve a szabálysértési hatóság, vagy a bíróság döntését, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt, vagyis vezető engedély hiányában ültek volán mögé. Ezen tiltó rendelkezéseknek a nyílt semmibe vétele különösen jelentős társadalomra veszélyességgel bír, ami a bűncselekménnyé minősítést indokolttá tette.

Korábban szabálysértés volt az, ha valakit azért tiltottak el járművezetéstől, mert súlyosan megszegte a közlekedési szabályokat, esetleg személyi sérüléssel járó vagy halálos balesetet okozott.

Ez a helyzet változott meg május 14-étől, ugyanis a törvénymódosítással már bűncselekménynek számít, és 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha valakit szabálysértési hatóság tilt el a járművezetéstől, és az eltiltás hatálya alatt vezet járművet.

Súlyosabban, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, pedig az, amikor az elkövetőt a bíróság, büntetőeljárás során tiltja el a járművezetéstől, és ezt semmibe véve vezet.

Az engedély nélküli vezetés továbbra is szabálysértés maradt, tehát aki úgy vezet vasúti, légi, vízi vagy közúti gépi meghajtású járművet hogy erre sohasem rendelkezett hatósági engedéllyel. Ha tetten érik, a helyszíni bírság összege 45.000 Ft, ha pedig szabálysértési eljárás indul ellene 90.000 Ft bírságra számíthat – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/jogsi-nelkul-megyen-utjain-nem-eri-meg-5112667/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában