Tragédia

2021.06.24. 11:31

Meghalt egy férfi Aranyosapátinál, miután rádőlt a fa

A Vásárosnaményi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki megszegve a fakitermelés szabályait egy ismerőse halálát okozta.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vádlott, a fia és egyik ismerősük 2019 májusában tehergépkocsival Aranyosapáti külterületén lévő erdőbe mentek, hogy onnan fát lopjanak.

A vádlott fakitermelő szakképesítéssel rendelkezik, így tisztában van a fakitermelés szabályaival. Láncfűrészével először két nyárfát vágott ki és darabolt fel, melyeket a fia és a sértett felpakolt a tehergépkocsira.

Már a második fa kivágásakor látszott, hogy a fát a dőlés során az erős szél „megcsavarta”, és az a gépjármű felé borult, ennek ellenére a férfi hozzákezdett a harmadik fa kivágásához is. Mikor éket vágott a fatörzsbe, észlelte, hogy a dőlésszög nem megfelelő, de folytatta a favágást. Csak a dőlés során vette észre, hogy a sértett elindult felé.

A vádlott hiába kiáltott, az erős szélben a figyelmeztetést a sértett nem hallotta, és a fa ráborult. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen azonnal meghalt.

A vádlott a fakivágás során nem tartotta be a biztonsági szabályokat, ezért halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt kell felelnie a Vásárosnaményi Járásbíróság előtt.

- Dr. Borsodi-Buss Emese, helyettes sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában