Rémhírterjesztés

2021.06.21. 08:52

Mesterségesen szított hisztériának nevezte a védekezést, ezt a büntetést kaphatja!

Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a férfit, aki 2020. november 25-én az interneten olyan írást tett közzé, melynek tartalma alkalmas volt arra, hogy a koronavírus elleni védekezés eredményességét akadályozza.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vádirat lényege szerint a férfi 2020. november 25-én a déli órákban „A választás szabadsága” címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, ami felkerült a vádlottról elnevezett egyéb közösségi média oldalára is. A cikkben a férfi értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte. A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be.

A Kormány 2020. november 4-én vezette be a koronavírus világjárvány miatti veszélyhelyzetet Magyarországon.

A vádlott szándékosan valótlan és megalapozatlan állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék, a védekezés irányítóival szemben bizalmatlanságot keltsenek, ugyanis az ő tevékenységüket vírusbizniszben való részvételnek minősítette. A vádlott célját elérte, ugyanis az internetes oldalán nagyszámban szóltak hozzá írásához az azt olvasók, a közösségi médiás oldalára is több száz komment érkezett, ugyanígy több százan meg is osztották azt.

Az ügyészség különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolja a férfit, mely bűncselekményért a törvény szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a vádlottat.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

- Dr. Martossy György, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, mb. főügyész -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában