bűnügy

2021.07.13. 14:32

Brutális bűntett Nyírmihálydiban – ennyit kapott a dohányboltot kirabló férfi

A Nyíregyházi Törvényszék helybenhagyta a rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben a Nyírbátori Járásbíróság ítéletét.

A Nyírbátori Járásbíróság elsőfokon I. rendű T.I. vádlottat rablás bűntette és testi sértés bűntette miatt halmazati büntetésül 6 év 4 hónap börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg élettársát B.Gy. II. rendű vádlottat bűnpártolás bűntette, és 4 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítéleti tényállás szerint, 2019. március 16-án a vádlottak a nevelőszülőknél tartózkodó gyermekeiket akarták meglátogatni, de nem volt elég pénzük az utazásra. Ekkor I. rendű T.I. vádlott elhatározta, hogy a pénzszerzés céljából kirabolja a lakhelyükön található dohányboltot, és ezt a szándékát közölte élettársával is. A férfi megvárta amíg a dohányboltban kizárólag az alkalmazott tartózkodik, majd bement az üzletbe és vásárlást színlelve dohányt és sört kért az eladótól. Az eladó a pult mögül kilépett a vásárlótérbe és magához vett egy üveg sört, annak érdekében, hogy annak vonalkódját beolvassa. Amikor azonban az eladó visszalépett a pult mögé, a férfi követte őt és ököllel ütlegelni kezdte. Ezután megragadta a hajánál fogva, behúzta a raktárba és tovább bántalmazta. Az eladó próbált védekezni, de eredménytelenül.

Ezután a férfi a kasszához ment, és nyitogatni kezdte annak fiókjait.

Mikor a férfi az ajtóhoz húzta az eladót annak érdekében, hogy azt kulcsra zárja, a sértett megpróbált kiszaladni a boltból, és közben segítségért kiabált, de a férfi ezt is megakadályozta.

A segélykiáltást egy arra közlekedő autós meghallotta, és a sértett segítségére sietett. Mikor belépett az üzlethelységbe, a vádlott a kassza mögött a pénz számolta, majd kiszaladt a boltból.

A cselekményt követően a férfi otthonába ment, ahol átadta a dohányboltból elhozott 46.000 forintot élettársának, majd abból vonatjegyet vásároltak és elindultak gyermekeik felé. A vádlottakat a Nyírbátori állomáson fogták el a rendőrök.

A sértett a bántalmazás következtében maradandó fogyatékosságot eredményező sérülést szenvedett.

Ezen túlmenően II. rendű B.Gy. vádlott 2019. február 13-án testvére adatait jogosulatlanul felhasználva saját fényképével a helyi járási hivatalban személyigazolványt és lakcímkártyát igényelt, mely tettéért szintén jelen eljárásban vonta felelősségre a bíróság.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy I. rendű T.I. vádlott büntetett előéletű, korábban vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt többször állt már bíróság előtt. Súlyosító körülmény továbbá a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottsága a bíróság illetékességi területén, valamint, hogy a rablási cselekmény során a vádlott brutális és kitartó bántalmazást alkalmazott a sértettel szemben, ami pszichikailag rendkívül módon megviselték a sértettet. Enyhítő körülményként vette azonban figyelembe a bíróság a vádlott beismerő nyilatkozatát.

Az ítélet jogerős.

Nyíregyházi Törvényszék

https://szon.hu/helyi-kozelet/video-nemzeti-dohanyboltot-rabolt-ki-nyirmihalydiban-az-elettarsa-segitett-2251222/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában