késeléssel alakítja párkapcsolatát

2021.07.29. 09:38

Eldurvult a vita a szabolcsi kisvárosban – Megszúrta élettársát az indulatos asszony

Immár második esetben késelte meg életveszélyesen az élettársát.

Fotó: iilusztráció: shutterstock

A Nyíregyházi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azt a 60 éves nőt, aki több évtizede fennálló párkapcsolata ellenére immár második esetben késelte meg életveszélyesen az élettársát.

Az irányadó ítéleti tényállás szerint az egyik szabolcsi kisvárosban hajléktalanként élő vádlott és sértett 2019. június 12. napján egy parkban tartózkodtak. Mindketten nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak. Ittas állapotban a késő esti órákban veszekedni kezdtek. A konfliktus eldurvult közöttük, és az indulatos asszony egy éppen kéznél lévő, étkezéshez használt, 11 cm pengehosszúságú késsel az élettársát a bal oldalán kis- közepes erőbehatással megszúrta. A fülén, hasfalán és lábszárán ugyancsak csekélyebb szúrt-metszett sérüléseket okozott. Amikor azonban észlelte az élettársa légszomját, ijedtében a közelben tartózkodó személyektől kérte a mentők értesítését. A sértettnél a mellkas bal oldalán elszenvedett szúrt sérülés következtében légmell keletkezett. Ez a sérülés közvetett életveszélyes állapotot idézett elő, amely az időben érkező orvosi ellátás hiányában légzési elégtelenség következtében halálhoz is vezethetett volna.

A vádhatóság a törvényszék ítéletét tudomásul vette. A vádlott és védője eltérő tényállás és gondatlan elkövetés megállapítása, továbbá a büntetés enyhítése céljából jelentett be fellebbezést.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a kóros elmeállapotú vádlott beszámítási képességével kapcsolatos igazságügyi elmeorvos szakértői bizonyítás teljessége érdekében további szakértő kirendelését, és tárgyalás tartását indítványozta.

A vádlottat 2002 évben különös visszaesőként ítélték el emberölés bűntettének kísérlete miatt, mely bűncselekményt a jogerős ítélet szerint ugyancsak az élettársa, jelen ügy sértettje sérelmére követte el, a jelen ügyhöz hasonló módon. Nem sokkal korábban erős felindulásban elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt ítélték szabadságvesztésre. A mostani büntetőügy már a harmadik olyan konfliktushelyzet, amit késsel próbált megoldani, vagy vett elégtételt. Indulatai gyakran felülírják a józan gondolkodását, hirtelen dühkitörései irányítják. Az elmegyengeségnek megfelelő az indulatkezelés, amelyhez kezdődő alkoholos torzulás társul. Ennek a társadalom peremén élő embernek a magatartását a társas kapcsolatainak zavarai, és önmagában a kilátástalan életmódja is befolyásolja.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az egyébként korábban már rablás és garázdaság bűncselekménye miatt is marasztalt vádlott személyének társadalomra veszélyessége igen magas. Tartós kirekesztése a normális emberek közösségéből szükséges, hiszen a bűnismétlés veszélye gondolkodásmódjában és életvezetésében egyaránt kódolt, reális veszély. A szándékos testi épség elleni bűncselekmény miatt kiszabott – a büntetés középmértékét enyhén meghaladó – szabadságvesztés büntetés enyhítésének törvényes indoka nincs.

A védelmi fellebbezésekről a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dönt.

- Debreceni Fellebbviteli Főügyészség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában