Nyíregyháza

2021.08.04. 08:35

Kést döfött apja fejébe a gátlástalan elkövető a megyeszékhelyen

A sértett és a fia között rendszeresek voltak a veszekedések.

Fotó: Illusztráció: shutterstock

A Nyíregyházi Törvényszék a 21 éves, valamint 53 éves vádlottakat társtettesként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, személyi szabadság megsértésének bűntette, kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt 10-10 év börtönre, és ugyanilyen tartamú közügyektől eltiltásra ítélte.

Az irányadó ítéleti tényállás szerint a vádbeli időszakban a fiatal vádlott a 62 éves édesapjával élt közös háztartásban a szabolcsi megyeszékhelyen. A sértett az idősebb elkövetőt is befogadta a házába, ahol szállást adott neki. A sértett és a fia között rendszeresek voltak a veszekedések. A fiú ugyanis az apját hibáztatta, amiért az édesanyja korábban elköltözött tőlük. Emiatt a sértettet néha bántalmazta is.

2020. évben egy májusi napon az esti órákban a vádlottak és a sértett közös kocsmai italozás után tértek haza. Ittas állapotukban a hozzátartozók között ismét az anya elköltözése miatt robbant ki konfliktus. A fiatalember az ágyon fekvő sértettre támadt, miközben azt kiabálta, hogy: -„Megöllek, anya is miattad ment el!” Öklével testszerte olyan erősen ütlegelte, hogy a sértett a padlóra zuhant. Az idősebb vádlott is bekapcsolódott a bántalmazásba. Amíg felszólítására a fiú a sértett lábait lefogta, bűntársa ruhaneműkkel a kezeit, a fiú pedig a lábait összekötözte. Ezután a fiatalabb vádlott immár késsel támadott a védekezésre képtelen, teljes mértékben kiszolgáltatott apjára. Egy hosszú pengéjű késsel olyan erővel szúrt a halántékába, hogy a koponyába behatoló penge eltörött. A gátlástalan vádlottak még további ruhadarabot is tekertek a vérző fejére, hogy megfojtsák, de törekvésük eredménytelen maradt. Távozáskor a fia mellkasán is megrúgta az apját, így szidalmazva: – „Megöllek te piszkos kutya! Dögölj meg!” A vádlottak végül azzal a szándékkal, hogy a sértettet a segélykérésben megakadályozzák, a szoba ajtaját kulccsal rázárták, azután mobiltelefonját, közokiratokkal teli pénztárcáját és bankkártyáját jogtalanul eltulajdonítva eltávoztak a helyszínről, hogy Ausztriába szökjenek. Útközben egy bankautomatánál pénzfelvételre tettek kísérletet, de a szükséges kód ismeretének hiányában nem jártak sikerrel. Az irattárcát egy bokorba dobták. A nyomozó hatóság már másnap egy budapesti vasúti pályaudvaron elfogta őket, és őrizetbe kerültek.

A súlyosan sérült apa időközben kiszabadította magát, kimenekült a házból és segítséget kért. Koponyasérülése életveszélyes állapotot idézett elő, amely szakszerű orvosi ellátás hiányában halálát okozta volna. Ágyéki csigolya-, valamint arctájéki töréses sérüléseinek tényleges gyógytartama ugyancsak hónapokra tehető.

A vádhatóság a törvényszék előkészítő ülésén a vádlottak beismerő vallomásának esetére a büntetés kiszabására irányuló mértékes indítványt terjesztett elő. Mivel a vádlottak bűnösséget beismerő nyilatkozatát a törvényszék elfogadta, még az előkészítő ülésen hozott ítélettel az ügyészség indítványának tartalma szerint határozott. A vádhatóság az ítéletet tudomásul vette.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a börtönbüntetés enyhítésére irányuló védelmi fellebbezések nem alaposak. Az enyhítés ellen hat az élet elleni bűntett nagy tárgyi súlya, valamint a törvényszék által megállapított súlyosító körülmények nyomatéka. A kirívóan durva erőszak, továbbá az a tény, hogy az egyik vádlott az édesapja, míg a másik a vele bizalmi viszonyban álló, neki szállást adó személy életére tört, az eltúlzottnak nem tekinthető joghátrány további mérséklését nem teszi lehetővé. A fellebbviteli főügyészség ezért az ítélet helybenhagyását indítványozta.

A védelmi jogorvoslatokat a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

- Debreceni Fellebbviteli Főügyészség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában