A párját késelte meg

2021.08.03. 11:02

Különös visszaeső: harmadjára próbálta késsel megoldani a konfliktust a nő

Ismétlődő késeléssel alakítja párkapcsolatát az agresszív vádlott.

KM

Életveszélyt okozó testi sértés miatt a Nyíregyházi Törvényszék 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a 60 éves nőt, aki több évtizede fennálló párkapcsolata ellenére másodszor késelte meg életveszélyesen az élettársát.

– Az egyik szabolcsi kisvárosban hajléktalanként élő vádlott és sértett 2019. június 12-én egy parkban nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak, s késő este veszekedni kezdtek. Az asszony egy 11 centiméter pengehosszúságú késsel az élettársát a bal oldalán megszúrta, de a fülén, a hasfalán, a lábszárán is szúrt, metszett sérüléseket okozott neki.

Amikor észlelte a férfi légszomját, a közelben tartózkodóktól kérte, hogy hívják a mentőket. A férfinél a késszúrás miatt légmell alakult ki, ami közvetett életveszélyes állapotot idézett elő. Ha nem érkezett volna időben az orvosi segítség, a légzési elégtelenség halálhoz is vezethetett volna.

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője eltérő tényállás és gondatlan elkövetés megállapítása, illetve a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést – ismertette dr. Simon Ernő.

Különös visszaeső

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a kóros elmeállapotú vádlott beszámítási képességével kapcsolatban további szakértő kirendelését és tárgyalás tartását indítványozta.

A nőt 2002-ben különös visszaesőként ítélték el ember­ölés kísérlete miatt, amit ugyancsak az élettársa sérelmére követett el. Nem sokkal korábban erős felindulásban elkövetett emberölés kísérlete miatt ítélték szabadságvesztésre. A mostani büntetőügy már a harmadik olyan konfliktushelyzet, amit késsel próbált megoldani, vagy azzal vett elégtételt. Az indulatai gyakran felülírják a józan gondolkodását, hirtelen dühkitörései irányítják – áll a fellebbviteli főügyészség közleményében. Az elmegyengeségnek megfelelő ez az indulatkezelés, amihez kezdődő alkoholos torzulás társul. A társadalom peremén élő ember magatartását társas kapcsolatainak zavarai, és kilátástalan életmódja is befolyásolja.

Reális veszély

A fellebbviteli főügyészség szerint a korábban már rablás és garázdaság miatt is elmarasztalt nő veszélyes a társadalomra. Szükség van arra, hogy tartósan kirekesszék a társadalomból, hiszen a bűnismétlés veszélye gondolkodásmódjában és életvezetésében is kódolt, reális veszély. A szándékos testi épség elleni bűncselekmény miatt kiszabott szabadságvesztés enyhítésének törvényes indoka nincs, a védelmi fellebbezésekről a Debreceni Ítélőtábla dönt – tette hozzá a fellebbviteli főügyész.

KM

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/video-a-mateszalkai-jatszoteren-keselte-meg-a-parjat-a-no-5276564/

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában