Söt, több házba is betörtek

2021.08.17. 07:06

Talicskával mentek lopni, de autót is elkötöttek – 11 bűncselekményt követett el a két tizenéves

Bő egy hónap alatt 11 bűncselekményt követett el a 17 éves fiú és 18 éves bátyja.

KM

Szerszámokat és autót is loptak

Forrás: Illusztráció / Getty Images

A fiatalkorú vádlott a lopásokat január közepén kezdte, amikor az egyik falubeli családi ház zárt ajtaját benyomta, majd a házból műszaki cikkeket és élelmiszert vitt el 35 ezer forint értékben. Ezután sorban jöttek a lopások. Közel 200 ezer forint értékben vitt el sportcipőket, műszaki cikkeket egy másik gelénesi házból, kétszer is betört egy családi ház melléképületébe, ahonnan fúrógépet, motoros fűrészt és egyéb gépeket tulajdonított el. Az egyik lopási kísérlete azért nem sikerült, mert egy gelénesi asszony észrevette, hogy a vádlott bemászott az udvarára.

Talicskával mentek lopni

A legkalandosabb bűncselekményt február végén követték el a vádlottak: a 17 éves fiú a kert felől közelítve bement egy gelénesi családi házba, és vitt magával egy talicskát is, hogy azzal szállítsa el az eltulajdonított dolgokat. A talicskára sportcipőket, italokat, élelmiszert, szerszámokat, rotációs kapát pakolt fel, majd azokat hazavitte, s az udvaron álló személygépkocsi indítókulcsát is magához vette. Otthon bátyja, a II. r. vádlott segített neki elrejteni a lopott holmit. Másnap ketten mentek vissza házhoz, hogy újabb dolgokat lopjanak el. Megint megpakolták a talicskát: kályhát, takarót, párnákat vittek el. Felkeltette az érdeklődésüket az udvaron álló gépkocsi is, ezért a fiatalkorú vádlott a már korábban magához vett indítókulccsal beindította, majd a bátyjával a kerteken át hazaindultak a lakásukra. Ott leszerelték a rend­számtáblákat, és kocsikázni indultak, mintegy 250 méter megtétele után a sárban elakadt a gépkocsi. A fiatalkorú vádlott megijedt, és megpróbálta a eltüntetni nyomokat: a kocsi fényszóróit betörte, a kárpitot leszaggatta, a karosszériát összekarcolta, a műszerfalat is bezúzta – közel 500 ezer ­forint kárt okozva az autóban.

Letartóztatásban a vádlott

E napokban a fiú egy családi ház udvarán álló motorkerékpárból néhány liter benzint leszívott, majd a motorkerékpárt is kipróbálta, de visszavitte a sértett ingatlanára.

Az ügyészség több rendbeli lopással, jármű önkényes elvételével, rongálással, egyedi azonosítójel meghamisításának bűntettével vádolja a vádlottakat, akik közül a fiatalkorú letartóztatásban várja az eljárás befejezését, mivel csak így lehetett megakadályozni, hogy újabb bűncselekményeket kövessen el a falujában vagy máshol.

Az ügyészség indítványozta, hogy amennyiben a fiatalkorú vádlott beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyalás jogáról, akkor a bíróság három év javítóintézeti nevelésre ítélje, míg bátyja ez esetben egy év börtönbüntetésre számíthat, melynek végrehajtását két évre felfüggeszthetik – tájékoztatta lapunkat a megyei főügyészség.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában