Prostitúció

2021.08.06. 11:52

Tini szexrabszolgák: mielőtt Bécsbe vitték, a szabolcsi főútvonalon kellett „kipróbálnia magát”

A Nyíregyházi Törvényszék a 2021. június havában hozott ítéletével egy rokoni és baráti társaság 4 tagját mint társtetteseket a sértett kiszolgáltatott helyzetét kihasználva erőszakkal, fenyegetéssel, szexuális cselekmény végzése céljából, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt 4 és 6 év közötti fegyházbüntetésre, és azonos tartamban közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Vagyonelkobzásról is rendelkezett.

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Az irányadó ítéleti tényállás szerint a vádlottak 2017 év tavaszától mintegy 4 hónapon át két fiatalkorú, gyermekvédelmi intézetben nevelkedett leányt prostitúciós tevékenységre vettek rá. A 15 éves, gyermekotthonból éppen szökésben lévő egyik sértettnek előbb Szabolcs megyében egy főútvonalon kellett „kipróbálnia magát.” Húsvétkor azonban a vádlottak őt egy másik, – ugyancsak előnyös munkavégzés ígéretére – hozzájuk csatlakozó, mindössze 14 éves leánnyal együtt Bécsbe vitték. Az osztrák fővárosban a Práter szórakozónegyedben prostituáltként kellett dolgozniuk. Eleinte a sértettek valóban abban a hiszemben voltak, hogy keresményük felével szabadon rendelkezhetnek. Tévedtek. A vádlottak folyamatos irányítása és felügyelete alatt álló, idegennyelv-ismerettel és helyismerettel egyaránt nem rendelkező, kiszolgáltatott sértetteknek esélye sem volt a tiltakozásra. Amikor egyikük ellenállással próbálkozott, két vádlott bántalmazta, sőt családjának kiirtásával is megfenyegette. A vádlottak mindössze 2,5 hónap alatt több mint 1 millió forintot utaltak haza. A sértettek szexuális szolgáltatásból származó bevételének további részét a saját megélhetésükre fordították.

A vádhatóság az ítéletet valamennyi vádlott vonatkozásában tudomásul vette. A vádlottak és védőik elsősorban felmentés céljából jelentettek be fellebbezést.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az emberkereskedelem bűntette eltérő minősítésének megállapítása mellett az egyébként törvényes és megalapozott ítélet helybenhagyását indítványozta. Álláspontja szerint a hasonló jellegű bűncselekmények a törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla illetékességi területén egyaránt rendkívüli mértékben elszaporodtak. A törvényszék helyesen állapította meg azt, hogy a vádlottak a kiskorú sértetteket rendszeres haszonszerzési célzattal szerezték meg másoknak szexuális cselekmény végzésére. A kiszolgáltatott helyzetbe hozott és abban tartott sértettek kizsákmányolásával jogtalan előny szerzésére törekedtek. A modernkori „rabszolgatartás” e kíméletlen, a kiskorú sértettek erkölcsi és érzelmi fejlődését egyaránt súlyosan veszélyeztető gyakorlása a bűnelkövetőkkel szembeni szigorú, tettarányos büntetés kiszabását igényli. A büntetés enyhítésének emiatt törvényes indoka nincs.

A védelmi fellebbezések alapján a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla határoz.

- Dr. Simon Ernő sk., fellebbviteli főügyész -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában