Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.01. 16:02

A sütés-főzés veszélyei

A megyebeli tűzoltóknak olyan tűzesetekhez is kell vonulniuk, amelyek a konyhában, elsősorban sütéssel-főzéssel összefüggésben keletkeznek. A lakástüzek döntő többsége – így a konyhából kiinduló tűzesetek is – kis odafigyeléssel megelőzhetők.

Fotós: Shutterstock

Múlt hétvégén két ilyen esethez vonultak a tűzoltók. Szombaton, tűzhelyen hagyott étel égett, füstölt egy kilencedik emeleti társasház konyhájában Nyíregyházán, a Toldi utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a füstölést tűzoltó készülék segítségével megszüntették, majd átszellőztették az ingatlant. Vasárnap gáztűzhely sütőjében gyulladt meg az étel egy kántorjánosi ingatlannál. A nyírbátori hivatásos tűzoltók kiérkezésekor tűz már nem volt, a beavatkozók átszellőztették az ingatlant.

Az otthonunkban végzett konyhai tevékenységek közül tűzvédelmi szempontból a sütés és a főzés hordozza magában a legnagyobb veszélyt. A konyhákban kialakuló tüzek megelőzése érdekében érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:

 • a tűzhelyre és a közelébe ne tegyünk éghető tárgyakat,
 • a PB-palack cseréjekor ne dohányozzunk, ne használjunk nyílt lángot, továbbá győződjünk meg arról, hogy a palack és a csatlakozás nem szivárog
 • ha olaj, vagy zsír ég azt soha se vízzel oltsuk! Az égő olajra tegyünk fedőt és zárjuk el a tűzhelyet
 • soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a használatban lévő tűzhelyet
 • célszerű füstérzékelő készülék beszerzése
 • lehetőség szerint tartsunk otthonunkban, konyhánkban kézi tűzoltókészüléket
 • Ha azonban komolyabb bajt észlelnek, azonnal tárcsázzák a 112-es segélyhívót és kérjék a tűzoltók segítségét! – zárul a a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye.

   

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában