Baleset

2021.09.16. 16:56

Biciklist gázolt a Törzs utcán, felmentették

A Nyíregyházi Törvényszék 2021. szeptember 16-án helybenhagyta a Nyíregyházi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, amivel felmentette J.L-né vádlottat a közúti baleset okozásnak vétsége alól.

Fotós: Shutterstock

Az elsőfokú bíróság tényállása szerint a vádlott 2018. október 31-én Nyíregyháza belterületén, a Törzs utcán haladt 50 km/óra sebességgel autójával, a sértett pedig az ott lévő gyalogátkelőhely előtt várakozott kerékpárján ülve. Mikor a vádlott 19 méterre megközelítette a gyalogátkelőhelyet, a sértett – miután a másik irányból érkező autó lemondott elsőbbségéről a javára – hirtelen kerékpárját hajtva megkezdte áthaladását az úttesten. A vádlott észlelte a sportos, intenzív gyorsítással történt behaladást az úttestre, ezért autóját balra kormányozta, de az ütközést már nem tudta elkerülni.

A sértett a baleset következtében 8 napon túl, maradandó fogyatékossággal gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A bíróság megállapította, hogy a kerékpáros azzal, hogy kerékpárját hajtva a kijelölt gyalogosátkelőhelyen megkezdte az áthaladást, megszegte a KRESZ 54. § (4) bekezdésében foglalt szabályt. A vádlott által vezetett személygépkocsi felé a sértett elsőbbségadásra volt köteles, amit nem biztosított. A baleset akkor lett volna elkerülhető, ha a sértett megadja az elsőbbséget a vádlottnak, vagy a vádlott legfeljebb 38km/h-s sebességgel közlekedik. Az eljárásban vitatott volt, hogy mennyi volt a megengedett haladási sebesség a vádlott számára, volt-e 30km/h-s sebességkorlátozó tábla, vagy sem.

A lefolytatott bizonyítási eljárás során – az egymásnak ellentmondó bizonyítékok alapján – minden kétséget kizáró módon ezt nem lehetett bizonyítani. Az elsőfokú bíróság a vádlott terhére KRESZ szabályszegést nem állapíthatott meg, így a vádlottat felmentette az ellene emelt vád alól.

A törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta azzal, hogy a vádlottat bizonyíték hiányában tekinti felmentettnek, hiszen kétséget kizáró módon nem látta bizonyítottnak, hogy a vádlott közlekedési szabályt szegett meg.

Az ítélet jogerős.

- dr. Resán Dalma, sajtószóvivő -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában