Rémhírterjesztés?

2021.09.20. 17:09

Döntött a bíróság a vírusszkeptikus nyíregyházi gyógyszerész ügyében

A vádirat szerint a védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte, a szájmaszkokról pedig azt állította, hogy az egészségre ártalmasak.

20210523_Budapest A veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt elmaradt demonstráció helyett sajtótájékoztató tartott Dr Gődény György. Fotó :Markovics Gábor (MG) Ripost

Forrás: MW-archív

Fotó: Markovics Gábor

Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolta meg még júniusban a Nyíregyházi Járási Ügyészség Gődény György vírusszkeptikus nyíregyházi gyógyszerészt, aki 2020. november 25-én az interneten olyan írást tett közzé, amely alkalmas volt a koronavírus elleni védekezés akadályozására.

Rémhírterjesztés bűntette miatt a Nyíregyházi Járásbíróság büntetővégzésben egy év börtönre ítélte a vádlottat, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette

– tájékoztatott dr. Szilágyi László, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Hozzátette: az ügyészség a döntéssel egyetért, azonban a vádlottnak és védőjének lehetősége van arra, hogy tárgyalás tartását kérje az ügyben, így az ítélet nem jogerős. Amennyiben kérik a tárgyalás megtartását, akkor a bíróság meghallgatja a vádlottat, a tanúkat, illetve értékeli az okirati bizonyítékokat.

Alkalmas volt a megtévesztésre

A vádirat szerint a férfi „A választás szabadsága” címmel saját internetes oldalán egy írást jelentetett meg, amelyben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte. A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be – olvasható az ügyészség akkor közleményében.

Véleményük szerint ebben a helyzetben a vádlott szándékosan valótlan és megalapozatlan állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék, a védekezés irányítóival szemben bizalmatlanságot keltsenek. A hatóságok tevékenységét a „vírusbizniszben való részvételnek” minősítette. A vádlott a célját el is érte, mert az oldalon sokan hozzászóltak írásához, illetve a közösségi oldalára is több száz komment érkezett, továbbá több százan meg is osztották az írást.

A különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntette 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a vádlottat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában