türelem

2021.09.01. 10:47

Megkezdődött a tanév, ezt kéri a rendőrség!

Rendőrök és polgárőrök segítik a gyermekek biztonságos, balesetmentes közlekedését.

Forrás: police.hu

Szeptemberben – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – rendőrök és polgárőrök segítik a gyerekeket, hogy biztonságosan jussanak el az iskolába, és onnan haza. A tanév első napjától ugyanis az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége megnő. A gyermekek életkori sajátosságaikból adódóan nem mindig érzékelik a veszélyt. Ezért szükséges, hogy a járművezetők is felkészüljenek, és fokozottan figyeljenek a közlekedésben résztvevő gyermekekre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendőrök a tanév első napjától kezdve a polgárőrséggel együttműködve demonstratív jelenléttel kívánják elősegíteni a gyermekek közlekedésbiztonságát, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és a gyermekülés kötelező használatára.

Fotó: police.hu

Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy az iskolák közelében a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket fokozott óvatossággal közelítsék meg, parkolás céljára pedig mindig csak az arra kijelölt helyeket használják!

A tudatos közlekedési magatartás kialakításában, a bűncselekmények megelőzésében a példamutatásnak, a tanórai és a tanórán kívüli nevelésnek kiemelt szerepe van. Különösen a kisiskolás korosztálynál nagyon fontos, hogy a tanévkezdés időszakában a pedagógusok és az iskolarendőr mellett a szülők is felhívják a figyelmet a leggyakoribb veszélyhelyzetekre, közösen átvegyék a legfontosabb közlekedési szabályokat, bűnmegelőzési témaköröket. Az egyedül közlekedő első osztályosok esetében hasznos kijelölni a legbiztonságosabb útvonalakat, és azokat érdemes – a lehetséges veszélyforrásokra felhívva a figyelmet – szülői felügyelettel többször végigjárni iskolakezdés előtt. Fel kell továbbá hívni a diákok figyelmét arra is, hogy értékes tárgyat a lopások elkerülése érdekében ne vigyenek magukkal az iskolába, valamint tömegközlekedési eszközön figyeljenek a táskájukra. Telefont, pénzt, igazolványokat mindig biztonságos helyen – lehetőleg a táska belső zsebében – tartsák! És a legfontosabb, hogy a diákok ismerjék azokat a telefonszámokat, amelyeken keresztül segítséget kérhetnek!

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában