Elítélték

2021.10.28. 15:24

13 ezer forintért vesztegették meg a szabolcsi háziorvost!

A Nyíregyházi Törvényszék 2021. október 28-án vesztegetés elfogadásának bűntette és 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt dr. O.A. vádlottat 2 év börtönbüntetésre és 750.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2017. június 1-jétől látott el háziorvosi szolgálatot egy Szabolcs megyei településen. Háziorvosként jogosult volt mind a keresőképtelenség igazolására, mind gyógyszer felírásra.

2019. június 05-én egy helyi lakos arra kérte a vádlottat a rendelőjében, hogy két hétre visszamenőleg állítson ki részére keresőképtelenséget igazoló okiratot. A vádlott ezt teljesítette, azonban ezért anyagi ellenszolgáltatást kért. Miután megkapta a kért összeget – 13.000 forintot -, kötelességét megszegve, valótlan igazolásokat állított ki a férfi számára annak ellenére, hogy nem minősült keresőképtelennek.

A fentieken túl a vádlott teljesítette a férfi azon kérését is, hogy gyermekei részére gyógyszereket írjon fel úgy, hogy a gyerekek orvosi vizsgálaton nem vettek részt, így a felírt gyógyszerek szükségességéről nem bizonyosodott meg.

A recepteket később a férfi nem használta fel, hanem a rendőrségen feljelentést tett az orvossal szemben.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezést jelentett be.

- dr. Resán Dalma, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában