felháborító

2021.10.26. 08:46

Kitalált daganatos betegségre hivatkozással csalt az anya és fia

160 sértettől több mint 13 millió forintot csalt ki egy anya és a fia, mert azt állították a sértetteknek, hogy a fiú daganatos beteg, noha ez nem volt igaz.

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

A 60-as éveiben járó anya és a büntetett előéletű fia 2017-től munkahellyel, legális jövedelemmel nem rendelkeztek. Közösen elhatározták, hogy megélhetésükhöz pénzt fognak szerezni oly módon, hogy magánszemélyeket, cégeket, illetve egy daganatos betegeket támogató alapítványt keresnek meg telefonon azzal, hogy a fiúnak különböző daganatos betegségei vannak, és műtétre, gyógyszerek kiváltására, egészségügyi ellátások fedezetére adományt kérnek. A valóságban a fiú nem szenvedett ilyen betegségekben, a vádlottak éppen ezért tévedésbe ejtették az adományozó sértetteket.

A telefonhívásokat az anya bonyolította, aki ilyenkor síró, könyörgő hangon kérte a támogatást, többször azt állította, hogy a fia meghal, ha nem kap segítséget. A sértettek 5 ezer forinttól több százezer forintig terjedő adományokat utaltak az anya és a fiú bankszámláira, amelyet általában a fiú vett fel, a bankszámlákon egy fillér sem maradt.

2017-ben a fiú egy alapítványt keresett meg, amelytől támogatást kért a nem létező daganatos betegségei kezelésére. Szerződést is aláírt az alapítvánnyal, melynek folytán az alapítvány rendszeresen utalta a pénzt. 2018-ban orvosi igazolást kértek a fiútól, aki ekkor egy hamis házi orvosi igazolást mutatott be nekik. Az alapítvány az évek alatt közel 4 millió forint támogatást adott a vádlottaknak.

Az ügyészség 160 rendbeli csalással és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az anyát és fiát. Amennyiben beismerő vallomást tennének és nem kérik a tárgyalás tartását, akkor az anyával szemben 2 év börtönbüntetést, 100 ezer forint pénzbüntetést, a fiúval szemben pedig 3 év börtönbüntetést és szintén 100 ezer forint pénzbüntetést indítványozott az ügyészség. Mindkét vádlott esetében a bűncselekménnyel szerzett vagyon elkobzását is indítványozta az ügyészség, illetve a fiú esetében a korábban kiszabott, de felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is, amit lopásért kapott.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában