határ

2021.10.08. 10:09

Videó – Meg akarták kerülni a határátkelőt a marokkóiak, elfogták őket – embercsempészet a vád

A rendőrök a határsértő jogellenes utazását is megszakították.

Forrás: police.hu

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást két olasz állampolgárral szemben.

A nyomozás adatai szerint a 26 éves nő és a 19 éves férfi segítséget nyújtottak az Ukrajnában tartózkodó marokkói rokonuknak ahhoz, hogy előbb a román-ukrán, majd a román-magyar államhatárt a hatályos jogszabályi rendelkezések megszegésével, a határellenőrzés megkerülésével átlépje.

Az Olaszországban élő gyanúsítottak személygépkocsival utaztak Ukrajnába, ott találkoztak a 25 éves marokkói férfival, akit a román-magyar államhatárhoz szállítottak 2021. október 6-án. Romániában a magyar határ átlépése előtt különváltak, a jogszerű beutazás feltételeivel nem rendelkező férfi és 19 éves rokona gyalogosan, a határellenőrzést megkerülve próbált meg Magyarország területére belépni és onnan az átkelőhelyen gépjárművel beutazni szándékozó harmadik rokonuk segítségével Olaszországba továbbmenni.

Az újabb találkozót Magyarország területén, egyúttal a határsértők utazásának folytatását 2021. október 6-án a rendőrök megakadályozták. A gyalogosan közlekedő 19 és 25 éves férfiakat Csengersimán a Csengeri Határrendészeti Kirendeltség járőrei intézkedés alá vonták, 26 éves társukat az átkelőhelyen tartóztatták fel. A rendőrök a 25 éves marokkói állampolgárt az idegenrendészeti eljárás lefolytatása után átadták a román határőrizeti szerv munkatársainak. Segítőit a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanújával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították, gyanúsítottként kihallgatták, és őrizetbe vették. A rendőrség előterjesztést tett a gyanúsítottak letartóztatásának indítványozására.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – közölte a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában