Nyíregyházi Járásbíróság

2021.11.30. 15:56

Halálos baleset Nyíregyházán: elítélték a mentő- és a személyautó vezetőjét is

Nyírpazony felé indult a megkülönböztető fény- és hangjelzést is használó mentőautó.

Forrás: Tények

A Nyíregyházi Járásbíróság 2021. november 29-én közúti baleset okozásának vétsége miatt B.S.Zs. I. rendű vádlottat 1 év fogházbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltás mellékbüntetésre, míg B.D. II. rendű vádlottat 1 év fogházbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását mindkét vádlott esetében 1 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítéleti tényállás szerint 2019. október 13-án az esti órákban B.S.Zs. I. rendű vádlott Nyíregyháza lakott területén, a Pazonyi úton közlekedett az általa vezetett mentőgépkocsival megkülönböztető fény- és hangjelzés használata mellett Nyírpazony község irányába. Ugyanebben az időben közlekedett B.D. II. rendű vádlott is személygépkocsijával a Makay István utcán, a Pazonyi út irányába. Az autóban utasként tartózkodott a II.r. vádlott barátnője is, aki a jobb első ülésen foglalt helyet. A Pazonyi úti kereszteződéshez érve a II.r. vádlott egyenesen szándékozott tovább haladni a Törzs utca irányába. Közlekedésük során B.D. II. rendű vádlott és utasa a biztonsági övet nem használták.

A kereszteződéshez érve a mentőgépkocsit vezető I. rendű vádlott 81-86 km/h sebességgel, a forgalomirányító készülék tilos jelzése ellenére úgy hajtott be a kereszteződésbe, hogy nem győződött meg arról,akadálytalan tovább haladását más közlekedők számára lehetővé tették. A II. rendű vádlott ugyanekkor behaladt a kereszteződésbe úgy, hogy a forgalomirányító fényjelző készülék számára már tilosra váltott, így autója jobb elejével fékezés nélkül – 48-52 km/h sebességgel – nekiütközött a mentőautó bal elejének.

Az ütközéstől mindkét gépkocsi kitért a haladási irányából, a mentőautó az úttest jobb szélén lévő, közvilágítást tartó fémoszlopnak ütközött, amiről a hirdetőtábla leszakadt és a fényjelző készüléknél várakozó másik gépjárműre esett. Ezután a mentőautó visszacsapódott az úttestre, ahol bal hátsó részével ismét nekiütközött a II. rendű vádlott autójának és egy másik, a kereszteződésben várakozó vétlen autónak.

A baleset következtében a II. rendű vádlott utasa az autóból kirepült és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A baleset többi résztvevője 8 napon belül gyógyuló, kisebb sérüléseket szenvedett. A bíróság ítéletében mindkét vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, az I. rendű vádlott és védője felmentésért jelentettek be fellebbezést, míg II. rendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn – tájékoztatott dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/mentovel-utkozott-nyiregyhazan-meghalt-az-utasa-video-5591321/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában