bűnügy

2021.11.30. 10:44

Több mint 140-nel száguldott Baktánál – egy nő meghalt, ezt a büntetést kérte a vád

Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki legalább 142 km/h sebességgel száguldott, majd fékezés közben csapódott bele a mellékútról a főútra kihajtó sértett által vezetett gépkocsiba.

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Április közepén 21 óra körül a vádlott a 41-es számú főúton közlekedett Rohod felől Nyíregyháza irányába, a sebessége legalább 142 km/h volt. Ezen az útszakaszon egyébként sebességkorlátozás van érvényben, 60 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.

Ugyanebben az időpontban közlekedett Baktalórántháza lakott területén, a Vasút utcán a 41-es számú főút irányába a sértett nő a gépkocsijával 24-28 km/h óra sebességgel. Ahogy a sértett az alárendelt út és a 41-es számú főút kereszteződéséhez ért, nem állt meg, csak lassított, noha „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” tábla van kihelyezve a kereszteződésben számára. A sértett észlelhette a főúton felé nagy sebességgel közeledő vádlott által vezetett gépkocsit, a vádlott kétszer rá is villantott a fényszóróval. Ennek ellenére a sértett behajtott a kereszteződésbe, ahol összeütközött a vádlott által vezetett gépkocsival, lényegében a sértett gépkocsijába oldalról nagy sebességgel becsapódott a vádlott gépkocsija,121 km/h sebességgel.

Az ütközés olyan erejű volt, hogy a sértett a helyszínen elhalálozott a súlyos sérülései miatt.

A baleset elkerülhető lett volna, ha a vádlott a megengedett 60 km/h sebességgel halad, ebben az esetben még fékeznie sem kellett volna, akkor sem ütközik össze a sértett gépkocsijával. Intenzív fékezéssel is elkerülhette volna a vádlott a balesetet, ha legfeljebb 78 km/h sebességgel halad, illetve ha lassító fékezéssel 63 km/h sebességgel közelítette volna meg a kereszteződést. A sértett is közrehatott a baleset bekövetkezésében, mert ha nem csak lassít a stoptáblánál, hanem meg is áll, akkor a balesetet elkerülhette volna. A sértettet azonban a vádlott megtévesztette a nagy sebességével, ezért nem tudta helyesen felmérni a közlekedési helyzetet.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és nem ragaszkodik a tárgyalás megtartásához, akkor a bíróság ítélje egy év fogházbüntetésre és három évre tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/ket-auto-karambolozott-baktaloranthazan-4990447/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában