BÖRTÖNBE KERÜLHETNEK

2021.12.17. 09:43

A környéken elviselhetetlen volt a szag... Horror, mit művelt az állatokkal a bogáti pár!

Állatkínzás miatt ítélt börtönbüntetésre egy párt a bíróság

A Nyírbátori Járásbíróság 2021. december 16-án V.S. I. rendű vádlottat 2 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette, garázdaság és zaklatás vétsége miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg M.I.M. II. rendű vádlottat 2 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

 

Az ítéleti tényállás szerint 2019. március 13-án lakossági bejelentés alapján hatósági eljárás indult I. rendű V.S. vádlottal szemben nem megfelelő állattartási körülmények miatt. Az eljárás során kiderült, hogy a férfi és élettársa (a II. rendű M.I.M. vádlott) kutyák szaporításával foglalkozott, céljuk az volt, hogy minél több kiskutyát értékesítsenek, de az állatokat rendkívül rossz körülmények között tartották.  


A hatóság felhívta a vádlottakat, hogy javítsanak az állattartás körülményein, de ők azon nem változtattak, így 2019. áprilisában az állatmentő szervezetek segítségével 108 kutyát mentettek ki az ingatlanukról. Az ezt megelőző ellenőrzések során megállapították, hogy az állatok rendkívül zsúfoltan voltak elhelyezve a kennelekben, melyek teteje sok esetben sérült volt, így az nem védte az állatokat a változó időjárástól. A vádlottak az állatok etetéséről, itatásáról nem gondoskodtak megfelelően, így azok nagy része kórósan lesoványodott, megbetegedett. Az ebek állatorvos általi gyógykezelése, oltása, ellátása egyáltalán nem történt meg. A tartási körülmények miatt az elszállított állatoknál több esetben csontritkulás, alultápláltság, vakság alakult ki és külső- belső élősködőkkel is fertőzöttek voltak.


A fentiek miatt a Nyírbátori Járási Hivatal 2019. májusában több, mint hárommillió forint állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte I. rendű V.S. vádlottat.  


Ezt követően 2019. év második felében a vádlottak ismét kutyák és macskák tartásába kezdtek szaporítási és értékesítési célból egy nyírbogáti ingatlanon. Az ingatlan udvarát, s a lakás valamennyi helyiségét is nagy mennyiségű állati- és emberi ürülék, szemét borította, ettől a környéken elviselhetetlen volt a szag. A vádlottak a kutyák etetéséről nem gondoskodtak megfelelően, rövid láncon tartották őket, bántalmazták őket, a szoptatós anyakutyákat a kölykökkel együtt hűtőtőládában helyezték el, melynek tetejét csak résnyire támasztották ki levegőzés érdekében. 


I. rendű V.S. vádlott annak érdekében, hogy az állatokat a hatóságok elől elrejtse, rendszeresen változtatta tartási helyüket, bizonyos időközönként különböző ingatlanokra szállította őket. 


2020. június 30-án a hatóság az állatmentő szervezetek együttműködésével három ingatlanról összesen 58 darab kutyát, 7 darab kecskét és 5 darab macskát mentett ki. A nem megfelelő tartási körülmények ez esetben is az állatok megbetegedését és több esetben pusztulását okozta.

  

A bíróság jelen üggyel együtt elbírálta I. rendű V.S. vádlott további tetteit is. 


2019. augusztus 2-án az esti órákban ugyanis a férfi szóváltásba keveredett testvérével, akinek karját megragadta, megszorította, majd az asszonyt az utcán parkoló, vádlott tulajdonát képező kisbuszba lökte annak nyitott rakterén keresztül. Az asszony a bántalmazás következtében 8 napon belüli sérüléseket szenvedett. A bíróság garázdaság vétsége miatt vonta felelősségre a férfit.


Ezt követően a vádlott 2020. februárjától egy hónapon keresztül rendszeresen megveréssel, megöléssel fenyegette egy haragosát, mely fenyegetések a sértettben komoly félelmet váltottak ki. Ez esetben a bíróság zaklatás vétsége miatt állapította meg a férfi bűnösségét.

 

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be vele szemben, az ügyész pedig 3 nap gondolkodási időt tartott fenn nyilatkozata megtételére.  


- dr. Resán Dalma, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában