Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.12.31. 10:13

A testvérpár végigverte a községi presszó vendégeit

Az egyikük koponyasérülése életveszélyes volt, súlyosabb büntetést kér az ügyészség.

KM

Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Nyíregyházi Törvényszék társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés és súlyos testi sértés miatt ítélt el egy fiatal testvérpárt, akik 2020 júliusában egy vidéki presszó ittas vendégeire támadtak és súlyos sérüléseket okoztak. A bíróság a 19 éves vádlottat kétévi, végrehajtásában ötévi próbaidőre felfüggesztett börtönre, fiatalkorú öccsét egy év nyolc hónap fiatalkorúak fogházára ítélte, amelynek végrehajtását négyévi próbaidőre ugyancsak felfüggesztette. A bíróság a fiúk pártfogó felügyeletéről rendelkezve kötelező magatartási szabályként írta elő, hogy vegyenek részt konfliktus- és agressziókezelő tréningen, illetve nyilvános helyen tartózkodniuk kell a szeszes ital fogyasztásától. 

 

Az elkövetés napján a testvérpár hajnalig italozott egy községi presszóban. A szintén ott mulatozó fiatal sértettek az elfogyasztott alkohol miatt szinte magatehetetlen, védekezésre képtelen állapotba kerültek. A fiúk kötekedni és verekedni akartak, ezért minden ok és előzmény nélkül támadtak a sértettekre. Egy fiatalembert lökdösni kezdtek, ököllel többször megütötték, és miután áldozatuk földre került, egyikük még nagy erővel fejbe is rúgta. Koponyasérülése életveszélyes volt. A vádlottak ezután még folytatták a garázdálkodást, és másik két sértettre is rátámadtak: ütlegelték őket, sőt, egyiküket állon is rúgták. Ezek a fiatal férfiak orrcsonttöréses sérülést szenvedtek. 

 

Megbocsátottak a támadóknak 

 

A vádlottak részben beismerő vallomást tettek, a súlyos sérülést szenvedett sértettnek pedig kártérítést ajánlottak fel. A sértettek a tárgyaláson nem kérték támadóik megbüntetését, bocsánatkérésüket is elfogadták. Az enyhítő körülményekre tekintettel határozott a törvényszék felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásáról. 


A megyei főügyészség mindkét vádlott terhére hosszabb, végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett. A vádlottak és védőik az elsőfokú bíróság ítéletét tudomásul vették. 

 

Enyhének ítélték a büntetést 


A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a törvényszék igen enyhe ítélete a büntetés céljainak nem felel meg, sem az egyéni, sem az általános megelőzésre nem alkalmas. Bár a büntető törvény szerint fiatalkorú elkövetővel szemben kiszabott büntetés vagy intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön és a társadalom hasznos tagjává váljon, a személy elleni erőszakos, garázda bűncselekmények súlyos következményei tettarányos büntetést követelnek. 


Az ügyészség fellebbezését a Debreceni Ítélőtábla bírálja el – közölte lapunkkal dr. Simon Ernő fellebbviteli főügyész. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában