Vádemelés

2021.12.21. 10:28

Métereken át vonszolta a lovasfogat az elütött gyalogost egy nyírségi községben

Vádat emelt a közlekedési ügyész két férfi ellen akik lovasfogatukkal elgázoltak egy gyalogost, majd elhagyták a helyszínt.

Fotó: Ügyészség

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a két vádlott egyike sem rendelkezik járművezetői engedéllyel, de még hajtási engedéllyel sem. 

2021. május végén egyik este, 19 óra körül a vádlottak az egyik nyírségi községben tartottak hazafelé stráfkocsijukkal. Velük azonos irányban az út szélén haladt az ittas állapotban lévő sértett is, akit a fogatot hajtó vádlott megpróbálta megelőzni. Ennek során nem tartott kellő oldaltávolságot, és a stráfkocsi jobb első sarkával nekiütközött a sértettnek. A sértett ettől a földre esett, testén áthajtott a kocsi első kereke. A fogatot hajtó vádlott a taposófékkel és a ló visszafogásával megállította a stráfkocsit, azaz leblokkolta a hátsó kerekeket. A sértett viszont beszorult a blokkolt kerék alá, így még métereken át vonszolta a lovasfogat az aszfaltúton őt.

A sértettet az egyik vádlott húzta ki a kocsi alól, és lefektette a füves útpadkára, a másik vádlott ez alatt a fogaton maradt, ügyelt a lóra. Több tanú is a helyszínre sietett, kérték a vádlottakat, hogy maradjanak ott, azonban ők közölték, hogy nem akarnak bajt maguknak, és a fogattal egyikük lakására hajtottak.

A sértettnek hét bordája tört el a balesetben, ami 6-8 hét alatt gyógyult meg.

A vádlottak több közlekedési szabályt is megszegtek, de a sértett is hibás, mert nem az útpadkán, hanem az úttesten közlekedett, illetve gyalogosan az úttest bal oldalán kellett volna haladnia.

Az ügyészség a fogatot hajtó vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével, és közúti baleset gondatlan okozásának vétségével, társát pedig segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádolja. A vádiratban az ügyészség azt indítványozta, hogy mindkét vádlottat pénzbüntetésre ítélje a bíróság, a fogatot hajtó vádlottat pedig tiltsa el a közúti járművezetéstől is.

Az eljárás a Nyírbátori Járásbíróságon folytatódik.

 

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség -


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában