Emberölés

2022.01.28. 09:54

Agyonverte a párját, majd Dominikára menekült a nyíregyházi férfi

Büntetése súlyosítását indítványozta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség annak a vádlottnak, aki 2008. májusában Nyíregyházán agyonverte élettársát, majd a büntető felelősségre vonás elől a Karib-tenger egyik egzotikus szigetére menekült.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A magyar hatóságok 2018. nyarán bukkantak nyomára és nemzetközi jogsegély alapján szállították Magyarországra. A törvényszék emberölés bűntettében találta bűnösnek: 9 év börtönre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

Az agresszív viselkedésre hajlamos vádlott a bűneset napjáig öt éve élt élettársi kapcsolatban a sértettel. A féltékeny természetű férfi és az asszony között korábban is több alkalommal volt szóváltás, sőt előfordult, hogy a vádlott bántalmazta is a nőt, aki azonban a mostoha bánásmód ellenére mégsem szakított vele.

2008. év májusában egy hétvégén ismét folyamatosan veszekedtek. A férfi rendkívül durván kezdte bántalmazni az asszonyt, aki hasztalan kért segítséget, ugyanis szomszédai tartottak az erőszakos férfitól, ezért nem nyújtottak menedéket. A vádlott tovább bántalmazta élettársát: arcát, fejét végtagjait és mellkasát egyaránt többször megütötte, a nyakát is megragadta. A tettlegesség következtében az asszony több mint 30 rendbeli erőbehatás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy eszméletét vesztette, majd kórházba szállítását követően egy héttel elhunyt.

 

 

Bár a gátlástalan férfi észlelte a sértett állapotát, magára hagyta, s elmenekült. Külföldön kezdett új életet, családot alapított és szállodát üzemeltetett. 10 év elteltével a Dominikai Köztársaságban fogták el, majd állították hazai bíróság elé.

 

 

Az ügyészség a vádlott terhére, az elkövető és védője pedig a tényállás megalapozatlansága miatt, a bűncselekmény enyhébb minősítése és a büntetés mérséklése érdekében fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtáblához intézett indítványában rámutatott, hogy az embertelen, brutális, a sértettnek különösen súlyos testi-lelki szenvedést okozó bántalmazás közel áll a különösen kegyetlen elkövetési módhoz. Mivel a vádlott emberi mivoltából kivetkőzve, a sértettet méltóságában is súlyosan alázva ölt, a fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a börtönbüntetés és mellékbüntetés súlyosítása egyaránt indokolt.

 

 

A fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

 


- Dr. Simon Ernő sk., fellebbviteli főügyész -

Címkék#emberölés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában