Baktai Fittipaldi

2022.01.20. 09:42

Évekre börtönbe kerülhet - rendszeresen jogsi nélkül autózott sportkocsijával a fiatal Baktalórántházán

Letartóztatásban várja az eljárás végét az a férfi, aki úgy vezetett az elmúlt év végén gépkocsit, hogy vezetői engedéllyel soha nem rendelkezett, ráadásul már többször eltiltotta a bíróság a vezetéstől.

Fotó: Shutterstock

Magyarországon 2021. május közepétől bűncselekményt követ el az, aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezet olyan járművet, amelyre az eltiltása vonatkozik. Ha szabálysértési eljárásban tiltották el az elkövetőt, akkor egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, míg ha a büntetőeljárásban tiltották el, akkor három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki vele szemben. Az erre vonatkozó új szabályok már többször megjelentek a sajtóban, ennek ellenére megyénkben hetente több nyomozás indul azért, mert engedély nélkül vezetnek egyes személyek gépjárművet. 


 

Nyilvánvalóan tisztában volt a megváltozott szabályozással az a vádlott is, akivel szemben most emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség. A vádirat lényege szerint a húszas éveiben járó férfi soha nem rendelkezett vezetői engedéllyel, ennek ellenére rendszeresen ült gépkocsiba, és közlekedett azzal. Ezért a magatartásáért az elmúlt évben kétszer is elítélte a bíróság, előbb augusztusban, majd októberben.

 

 Mindkét alkalommal felfüggesztett fogházbüntetést kapott, illetve eltiltották a járművezetéstől is több évre. 


 

2021. december 28-án kora délután, a vádlott nagy teljesítményű gépkocsijával közlekedett Baktalórántházán úgy, hogy az anyósülésen egy utast is szállított. Éppen akkor járőröztek a településen a civilruhás nyomozók, akik felismerték a gépkocsit vezető vádlottat, ezért megfordultak és utána indultak szolgálati gépkocsijukkal. A vádlott megpróbált elmenekülni a rendőrök elől, gyorsított, azonban eközben megcsúszott, és az egyik ingatlan előtt megállt. A vádlott ekkor kiugrott a gépkocsiból és elfutott, ugyanakkor az utasa elfoglalta az ő helyét. A rendőrök már csak azt látták, hogy a volán mögül az utas szállt ki.

 

 Végül a vádlottat egy másik utcában találták meg, amint éppen egy gépkocsi hátsó ülésén ült. 


 

A bűncselekmény elkövetését tagadó vádlottal szemben azt indítványozta az ügyészség, hogy amennyiben beismerő vallomást tesz, és nem ragaszkodik a tárgyaláshoz, akkor egy év börtönbüntetésre ítélje a bíróság és négy évre tiltsa el a közúti járművezetéstől is, illetve rendelje el a két korábban kiszabott felfüggesztett fogházbüntetés végrehajtását is. A vádlott elfogása óta letartóztatásban van, mert alaposan lehet attól tartani, hogy szabadlábon ismét ugyanilyen bűncselekményt követne el. 


 

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában