Nyíregyháza

2022.01.18. 12:50

Jégből mentés: a fő ellenségük az idő (fotók, videó)

Az elmúlt években nem szakadt be senki alatt a Bujtosi-tó jege, de a tűzoltóknak mindig készen kell állniuk.

Forrás: Máté János

Fotó: Mate Janos

Jégről mentési gyakorlat szemtanúi lehettünk ismét a Bujtosi-tónál, ami ilyenkor – január 16-a táján – visszatérő eleme a lánglovagok kiképzési tervének immár 20 esztendeje. A feladat végrehajtásának célja nem csak az, hogy frissen tartsák az ismereteket és begyakorolják a jól kidolgozott taktikai feladatsort, de az újabban fölszerelt kollégáknak is át kell esniük a jégkeresztségen. Nem véletlenül sorakozott fel egy tucatnál is több tűzoltó a tóparton, és mint Toldi András tűzoltó alezredestől, a parancsnoktól megtudtuk, a nyíregyházi hivatásos ékkományon kívül jelen voltak még a Nyíregyházi Tűzoltó Egyesület tagjai, valamint az ibrányi és az újfehértói önkormányzatiak is. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egy egysége már hétfőn is gyakorlatozott itt, egy másik pedig szerdán fog.

A gyakorlat rövid elméleti felkészüléssel kezdődött, hogy aztán a taktikai szakutasításnak megfelelően előkészüljenek, és elvégezzék a jégből mentést. Az első eligazítást a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület vezetője – az egyik „áldozat” szerepét is magára vállaló – Vincellér Tibor tartotta. Nála kevesen tudják jobban, mit kell tudni a jégről vagy a fagyos vízben gyorsan beálló hipotermiás sokkról. Ráadásul ahogy a parancsnok is megjegyezte, a speciális mentők és a tűzoltók összeadott tudásánál nincs alaposabb.

 

 

Toldi András tűzoltó parancsnok zárásképpen elmondta:
 

– Tiltott helyen semmiképpen ne merészkedjünk a jégre, pláne ne egyedül. S ha már beszakadtunk, ne veszítsük el a hidegvérünket, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat és azonnal hívjunk segítséget. A riasztás után a tűzoltók hamar kiérnek, és a legközelebb eső partszakaszról két perc alatt a mentés is elvégezhető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában