Erőszak

2022.01.20. 16:47

"Megdöglötök!" - Valóságos tömeg támadt a mezőőrökre Tiszavasvárinál a borsó miatt

Többen támadtak mezőőrökre azért, hogy borsót lopjanak – elítélte a bíróság az elkövetőket.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A Nyíregyházi Törvényszék 2022. január 20-án ítéletet hirdetett a csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folyamatban lévő eljárás hat vádlottjával szemben.


 

A bíróság társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 2 év időtartamra elrendelte a javítóintézeti nevelését az I. rendű fiatalkorú B.K. vádlottnak azzal, hogy a fiatal legkorábban 1 év eltelte után hagyhatja el az intézetet, míg II. rendű M.J. vádlottat 3 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

 

A bíróság III. rendű Á.Zs. vádlottat, IV. rendű Á.D. vádlottat és V. rendű Á.Gy. vádlottakat bűnsegédként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt – valamennyiüket - 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, VI. rendű M.M. vádlottal szemben pedig hivatalos személy elleni erőszak, lopás és bűnsegédként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 5 év börtönbüntetést és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabott ki a bíróság.


 

Az ítéleti tényállás szerint a Tiszavasváriban lévő romatelep közelében lévő földterületeken rendszeressé vált az illegális bejárás és terménylopás, ezért az egyik földtulajdonos a telep és a földterület közzé az egyik oldalról egy 2,5 méter magas betonkerítést épített. A kerítés azonban nem akadályozta meg a lopásokat, mivel az elkövetők ezután átmásztak a kerítésen, vagy azt megkerülve, rendszeresen tulajdonítottak el termést.

 

2020. júniusában a borsólopás elkerülése végett a tulajdonos megbízta az egyik alkalmazottját a terület őrzésével, akinek az volt a feladata, hogy a területre illegálisan belépő személyeket távozásra szólítsa, illetve szükség esetén értesítse a rendőrséget vagy a mezőőröket. Emellett a helyi mezőőrök is szolgálatot teljesítettek a területen, feladatukat képezte többek között Tiszavasvári város külterületéhez tartozó termőföld őrzése, védelme, szükség esetén intézkedés kezdeményezése, a terület tulajdonosának értesítése, illetőleg szükség esetén a rendőrség bevonása.

 

2020. június 17-én a mezőőrök és a földtulajdonos alkalmazottja is kint tartózkodott a borsóföldön, mert előző napokon többször tapasztaltak borsólopást. A délelőtt folyamán 2 – 3 esetben sikerült néhány személyt a területről elküldeni, akik borsót akartak eltulajdonítani, azonban dél körül legalább 20 ember – köztük gyermekkorúak – a betonfalra felmásztak és figyelték a mezőőrök tevékenységét. 

 

Kora délután már egyre többen gyülekeztek a falon, illetőleg a fal mellett, ezért az egyik mezőőr telefonon értesítette a rendőrséget, miközben folyamatosan felszólították a tömeget, hogy menjenek haza, távozzanak, mert a fal és a borsóföld, magánterület.

 

A tömeg egyre agresszívebbé vált, mely során a fiatalkorú B.K. I. rendű vádlott azt is kiabálta „Ne hagyjuk magunkat, szedjünk borsót”. A mezőőrök és az alkalmazott végig kamerázták a történést, de az ott tartózkodók közül többen eltakarták arcukat pólójukkal, hogy a felvételen ne legyenek felismerhetőek.

 

Az esti órákban I. rendű vádlott egyre hangosabban kiabálta azt, hogy „Ne hagyjuk magunkat”, majd többször az egyik mezőőr felé köpött. Pár perccel később a romatelep felőli bokros részről nagyobb, felnőtt korú személyből álló csapat jelent meg, köztük a további vádlottakkal. 

 

A legalább 15 -20 főből álló csoport, - köztük valamennyi vádlott - folyamatosan szidalmazták, fenyegették a mezőőröket és a terület alkalmazottját azzal, hogy „megölünk, megdöglötök, elvágjuk a nyakatokat…” és trágár kifejezéseket kiabáltak. A tömegből az I. rendű és II. rendű vádlottak – továbbá ismeretlen személyek - betondarabokkal dobálták a mezőőröket miközben azt is kiabálták, hogy összetörik a náluk lévő kamerákat. Mikor a mezőőrök ismételten értesítették a rendőröket, a vádlottak és társaik elmenekültek a helyszínről. 


A fenti cselekmény mellett a bíróság M.M.VI. rendű vádlottat további tetteiért is felelősségre vonta jelen eljárásban. A bírósági tényállás szerint 2020. június 23-án a délutáni órákban M.M. VI. rendű vádlott ismét megjelent a fenti földterületen azért, hogy onnan borsó tulajdonítson el. Mikor a területet védő mezőőr a vádlottat személyazonosságának igazolására szólította fel, ő agresszíven rátámadt a mezőre, mely során több alkalommal meglökte és a kezében lévő zsákkal megütötte őt. A mezőőr a bántalmazás során sérülést nem szenvedett el.

Ezt megelőzően, 2019. március 28-án a GLS futár egy csomagot kézbesített Tiszavasvári egyik utcáján, amikor néhány gyermekkorú személy a gépjármű hátsó ajtaját kinyitotta és annak csomagteréből egy 997.000 Ft értékű csomagot tulajdonítottak el, ami a földre esett. Ezt látva, a közelben tartózkodó M.M. VI. rendű vádlott a csomagot a földről felvette és azzal a helyszínről elszaladt és a lakásán elrejtette. Később a nyomozóhatóság a vádlottnál megtalálta az eltulajdonított csomagot.


 

A Nyíregyházi Járásbíróság elsőfokon 2021. május 12. napján hozott ítéletet az ügyben, amivel szemben a vádlottak és védőik eltérő minősítés, enyhébb büntetés kiszabása vagy felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést. Az ügyészség fellebbezésében a II. rendű vádlottal szemben indítványozott súlyosabb büntetéskiszabást. 

A Nyíregyházi Törvényszék 2022. január 20-án az elsőfokú ítéletet kis részben változtatta meg, a II. rendű M.J. vádlott büntetését 2 év 6 hónap börtönbüntetésről 3 év börtönbüntetésre súlyosbította és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés tartamát 3 évről 4 évre emelte fel. Ezen túlmenően a törvényszék pontosította a vádlottak által elkövetett bűncselekményeket és egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.


 

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként értékelte az órákon át tartó elkövetést több hivatalos személy sérelmére, a nagy számú tömeg jelenlétét és a hasonló jellegű cselekmények rendkívüli elszaporodottságát. 


 

Az ítélet jogerős. 


 

- dr. Resán Dalma, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában