Nyíregyházi Járásbíróság

2022.01.17. 15:23

Szenvedő állatokkal volt teli a szabolcsi telep

Nem ismerte be az állatkínzást a Szabolcs megyei férfi

Forrás: illusztráció / shutterstock

A Nyíregyházi Járásbíróság 2022. január 17-én előkészítő ülést tartott állatkínzás bűntette miatt Gy.B. vádlottal szemben indult büntetőeljárásban.

 

A vádirat szerint a vádlott egy Szabolcs megyei telepen 2020-ban több száz juhot, legalább 100 kecskét, 7 szamarat, 15 kutyát és baromfit tartott olyan rossz körülmények között, melyek az állatoknak maradandó egészségkárosodást vagy az állatok pusztulását okozta. A vádlott az állattartó telepet nem kerítette körbe, az állatok a telepen és környéként szabadon, felügyelet nélkül jártak. Az állatok tartása során a vádlott a folyamatos takarmány- és vízellátást nem biztosította, így az állatok kórosan lesoványodtak. A különböző állatfajokra jellemző alapvető igényeket, patáik gondozását nem végezte el, ami az állatoknak különös fájdalmat okozott. A telepen található kutyák egy részét a vádlott folyamatosan láncra kötötte, élelmezésüket nem biztosította mellyel az állatoknak szintén szenvedést okozott.

 

A bíróság 2021. szeptember 28-án a rendelkezésre álló iratok alapján büntetővégzésében megállapította az állatkínzás bűntettének elkövetését és Gy.B. vádlottal szemben 1 év 8 hónap – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetést és 600.000 forint pénzbüntetést szabott ki, valamint 3 évre eltiltotta a férfit az állattartástól, mint foglalkozástól. A büntetővégzéssel szemben a vádlott védője kérte tárgyalás tartását, ezért a bíróság előkészítő ülést tűzött.

 

Az előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte be bűnösségét a vádirattal egyezően, tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, de akként nyilatkozott, hogy részletesebb vallomást a tárgyaláson fog tenni. 


A bíróság 2022. március 9-én tart tárgyalást az ügyben, ahol a vádlott kihallgatása, tanúk és szakértő meghallgatása várható.

 

- dr. Resán Dalma -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában