Büntetőfékezés

2022.01.25. 08:51

Valami elpattant a dühös sofőrnél, ezt művelte a Pásztor utcán!

Veszélyeztette a másik gépkocsiban ülők életét az a férfi, aki vélt sérelme miatt a megelőzött gépkocsi előtt az úton keresztben megállt, ezzel vészfékezésre kényszerítette a sértettet.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A vádirat lényege szerint idén májusban, a koraesti órákban a sértett gépkocsijával Nyíregyházán, az egyik mellékútról kis ívben jobbra kifordult a Kállói útra, amit sérelmezett az ugyanekkor a Kállói úton vele azonos irányba haladó vádlott, mert lassítania kellett. Ezt követően a sértett balra le akart térni a Pásztor utcára, ezért a felezővonalhoz húzódott, amitől a vádlott dühbe gurult, és hevesen integetett kezeivel a sértett felé. Amikor pedig a sértett a kanyarodás előtt a szembejövő forgalom miatt előbb megállt, majd folytatta a kanyarodást, a vádlott rá is dudált. Ettől a sértett megijedt, lefékezte a járművét azért, hogy ellenőrizze, hogy balesetveszély áll-e fennt.

 

A vádlott jobbról előzni akarta az út közepén álló gépkocsit, de ehhez nem volt elegendő hely, ezért még dühösebb lett. Követte a sértettet a Pásztor utcára, ahol a keskeny úton megelőzte, majd úgy vágott be elé, hogy az úttesten keresztben megállt. Az ütközést a sértett csak úgy tudta elkerülni, hogy vészfékezett. A sértett utasa a fejét a szélvédőbe ütötte, de szerencsére nem sérült meg.

 

A más településen élő vádlottnak egyébként semmi dolga nem volt a Pásztor utcán, kifejezetten azért hajtott oda, hogy a sértettet felelősségre vonja. Több KRESZ szabályt is megszegett a vádlott, mert sebességét hirtelen fékezéssel, indokolatlanul csökkentette, illetve a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül nem tudott visszatérni.

 

Az ügyészség a bűncselekmény elkövetését tagadó vádlottal szemben közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat, és azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a járművezetéstől is. Pénzbüntetés kiszabására is indítványt tett az ügyészség, mert a vádlott megfelelő munkahellyel és fizetéssel rendelkezik, így a büntetés alkalmas lehet arra, hogy visszatartsa a jövőben az ilyen cselekedetektől.

 

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

 

- Dr. Szilágyi László, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában