Nyíregyháza

2022.02.25. 13:09

Hamis igazolásokat állított ki a háziorvos egy Szabolcs megyei településen

Végül nem tiltották el orvosi foglalkozásától. Részben súlyosította az ítélőtábla a táppénzes igazolásért 13 ezer forint kérő háziorvos büntetését.

KM

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Vesztegetés elfogadása és 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtön- és 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2021 októberében dr. O. A. vádlottat. 


A vádlott háziorvosként dolgozott egy Szabolcs megyei településen, jogosult volt a keresőképtelenség igazolására és gyógyszer felírására is. Egy helyi lakos 2019 júniusában arra kérte az orvost, hogy 2 hétre visszamenőleg állítson ki részére keresőképtelenséget igazoló okiratot. 

Az orvos ezt teljesítette, s ezért 13 ezer forintot kért. A pénzt megkapta, s kiállította a valótlan igazolásokat annak ellenére, hogy a férfi nem minősült keresőképtelennek – olvasható a tényállásban. 

 

Dr. O. A. teljesítette a férfi azon kérését is, hogy gyermekeinek gyógyszereket írjon fel úgy, hogy orvosi vizsgálaton nem vettek részt, így a gyógyszerek szükségességéről nem bizonyosodott meg. A recepteket később a férfi nem használta fel, hanem a rend­őrségen feljelentette az orvost. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett. 

 

Elismerte és megbánta 

 

– A Debreceni Ítélőtábla a kiszabott pénzbüntetést súlyosította, de a foglalkozástól eltiltást nem tartotta indokoltnak – tájékoztata lapunkat a kedden részben megváltoztatott ítéletről Fórizs Ildikó. 

– Jelentősebb súlyosítás, azaz a foglalkozástól eltiltás az enyhítő körülményekre figyelemmel a 60 év feletti háziorvosnál nem volt szükséges, mert elismerte bűnösségét és megbánta tettét, s ez a büntetés enyhítésével jár. A vesztegetés elfogadása miatt 2 év börtön – 5 év próbaidőre felfüggesztve –, valamint 1 millió 500 ezer forint pénzbüntetés a jogerős ítélet az orvossal szemben.

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában