Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.02.23. 09:29

Tetőtér lángolt Vaján, ágybetét és ablakkeret Nyíregyházán

Katasztrófavédelmi összefoglaló.

Fotó: Baktalórántháza KŐ, Mátészalka HTP

Kandallókéményben izzott lerakódott korom egy apagyi családi háznál tegnap reggel. A baktalórántházi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el a parázsló részeket. Az esettel kapcsolatosan személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Az esetről értesítették a kéményseprőket.

 

Tűz keletkezett egy vajai szintes családi ház tetőterében kedden. Egy konyha és két szoba égett teljes terjedelmében. A tűz keletkezésekor az ingatlanban ketten voltak. A közelben tartózkodott egy szabadnapos tűzoltó testvérpár, akik az épülethez érve áramtalanítottak, kizárták a közműveket, valamint egy embert kimentettek a házból, a másik bent tartózkodó önerejéből hagyta el az épületet. Az esethez tizenegy hivatásos tűzoltó érkezett Baktalórántházáról és Mátészalkáról. Az egységek két vízsugárral előbb körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. A ház lakhatatlanná vált, az ott élők elhelyezéséről átmenetileg gondoskodtak.

Fotók: Baktalórántháza KŐ, Mátészalka HTP

 

Háromszáz négyzetméteren égett a száraz fű és avar a nagyecsedi Rózsás utcánál. A helyi önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Az ibrányi Pacsirta utcában öt négyzetméteren égett kommunális hulladék. A helyi önkormányzati egység oltotta el a tüzet.

 

Ágybetét, függöny és ablakkeret is égett tegnap este egy nyíregyházi családi ház egyik szobájában. Az ingatlanban lakók azonnal értesítették a tűzoltókat, majd eloltották a tüzet. A helyi hivatásos tűzoltók a még parázsló részeket számolták fel, majd átszellőztették az épületet.

 

Nagy méretű fa dőlt meg a porcsalmai Batthyány István úton, veszélyeztette a gyalogos forgalmat. A csengeri önkormányzati egység motoros láncfűrész segítségével távolította el a fát.

 

A legtöbb tűz emberi tevékenységre, sokszor figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezet tűzhöz.

 

Érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

 

Csak megbízható forrásból származó elektromos berendezést vásároljon és használjon, ne alakítsa át házilag az elektromos berendezést! Az elektromos hálózat átalakítását, javítását csak szakemberrel végeztesse!


A lakásban helyezzen el füstérzékelőt a tűz korai szakaszban történő észlelése érdekében!


Ügyeljen a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására!


Ne halmozzon fel éghető anyagot tüzelő, fűtő berendezés körül!


Soha ne hagyjon felügyelet nélkül gyertyát, mécsest, egyéb nyílt lánggal égő tárgyat!


Gyermekek elől zárjon el, helyezzen megfelelő magasságba minden tűzgyújtásra alkalmas eszközt (gyufát, öngyújtót)!

 

 

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában