Beismerte tettét

2022.03.17. 09:22

Az ukrán menekülteknek összegyűjtött adományból lopott, majd a bokrok között bújkált (videó)

A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság bíróság elé állítási javaslattal fejezte be a 38 éves férfival szemben folytatott büntetőeljárást.

Forrás: police.hu

A rendőrségre 2022. március 10-én 18 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy az egyik vásárosnaményi adománygyűjtő pontba betörtek, és az Ukrajnából a háború miatt otthonaikat elhagyni kényszerülők részére gyűjtött adományokat megdézsmálták. A helyi rendőrök azonnal a helyszínre siettek, és a közelben elfogták a bokrok között bujkáló gyanúsítottat.

 

 

A 38 éves helyi férfi a bajbajutottak részére gyűjtött adományokból két táskát megpakolt, azokat magával vitte, és a közelben elrejtette. Azt tervezte, hogy visszamegy az épületbe, hogy onnan további három, tartós élelmiszerekkel, ruhaneműkkel és egy elektromos fűtőkészülékkel teli pakkot is elhozzon.

 

A nyomozók  P. Lászlót a Vásárosnaményi Rendőrkapitányságra elállították, és lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával kihallgatták, aki tettét beismerte.

 

A vásárosnaményi rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az ügyben keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal küldték meg az ügyészségnek.

 

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

 

Menekültek részére gyűjtött adományokból lopott
 

A Vásárosnaményi Járásbíróság 2022. március 17-én bíróság elé állítás keretében lopás bűntette miatt P.L. vádlottat 312 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.

 

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott egy határ közeli településen segítőként részt vett egy művelődési ház menekültek részére történő befogadóhellyé alakításában, így tudomása volt arról, hogy a részükre összegyűjtött adományokat a klubhelyiségben tárolják.  


A befogadóhely bezárását követően elhatározta, hogy az adományok egy részét eltulajdonítja. Ennek érdekében 2022. március 10-én a délutáni órákban magához vett egy feszítővasat, azzal betörte a klubhelyiség egyik ablakát, majd a betört ablakon keresztül bemászott az adományok tárolására használt szobába. Ott élelmiszereket, ruhaneműket és 2 darab termoszt szedett össze, melyeket a szemben lévő temetőben rejtett el. Ezután visszament a művelődési házhoz és további élelmiszereket gyűjtött össze egy táskába azért, hogy azokat is eltulajdonítsa, de ekkor arra járó személyek észlelték az ablak betörését és értesítették a közhasznú munkások vezetőjét. A vádlott ezt látva az összekészített táskákat és feszítővasat hátrahagyva kiugrott az ablakon és azt mondta, hogy a közelben gyűjtött agancsot. Ezután megpróbált elbújni, de a helyszínre érkező rendőrök igazoltatták és megtalálták a temetőben elrejtett tárgyakat. 
A vádlott a lopással 98.662 Ft, míg a rongálással 10.725 Ft kárt okozott.

 

Az ítélet jogerős.

 

- dr. Resán Dalma, sajtószóvivő -

Címkék#lopás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában