Nyíregyházi Törvényszék

2022.03.03. 16:33

Beismerték, hogy tiltott állatviadalt szerveztek

Fizikailag is bántalmazták az állatokat, de alultápláltságuk már önmagában maradandó egészségkárosodást, pusztulást okozhatott.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Nyíregyházi Járásbíróság 2022. március 2-án előkészítő ülést tartott a tiltott állatviadal szervezése és állatkínzás bűntette miatt B.B. I.r. vádlott és 7 társa ellen folyamatban lévő büntetőeljárásban.

A vádirat szerint B.B. I. rendű, L.T. II. rendű, B.N. III. rendű, K.A.H. IV. rendű és N.Zs. V. rendű vádlottak 2017-től kezdődően állatviadal céljára kutyákat tartottak, tenyésztettek, képeztek ki és forgalmaztak. Az állatok kiképzését a vádlottak az állatviadal előtt előre eltervezett időtartamban és módszerekkel végezték. Így például a kutyákat erre a célra épített speciális futópadon futtatták, rövid, különösen vastag, súlyos láncon tartották, és téttel nem bíró állatviadalokon más kutyákkal összeengedve próbálták ki. Engedetlenségük esetén az állatokat fizikailag is bántalmazták, ezzel különös szenvedést okozva nekik. Alultápláltságuk, soványságuk, dehidratáltságuk már önmagában is alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását, pusztulását okozza.

 

A vádlottak kutyás körből ismerték egymást és amellett, hogy részt vettek állatviadalokon a kutyáikkal, rendszeresen szervezték is azokat, amiknek részletszabályaiban előre megegyeztek. A 2020. november 28-án megtartott állatviadalra a VI.r. vádlott nézőként érkezett, de bírói feladatokat látott el az állatok küzdelme során. 
A II.r. vádlott által állatviadal céljára tartott, kiképzett és tenyésztett kutyák a II.r. vádlott testvérének, a VII.r. vádlottnak a tulajdonát képezték, akinek tudomása volt testvére tevékenységéről, sőt rendszeresen segített is neki a kutyák gondozásában. A III.r. vádlott fenti tevékenységét pedig élettársa, a VIII.r. vádlott segítette, akinek szintén tudomása volt arról, hogy a kutyákat állatviadal céljából tartják.

 

Az előkészítő ülésen I.r., II.r., IV.r., V.r., VII.r. vádlottak beismerték bűnösségüket a vádirattal egyezően és lemondtak a tárgyalás jogáról. Bűnösségre kiterjedő beismerő nyilatkozataikat a bíróság végzésével elfogadta, így rájuk nézve külön a bíróság nem fog bizonyítást lefolytatni. 


I.r. vádlott a vallomásában akként nyilatkozott azonban, hogy a kutyákról megfelelően gondoskodott, átlagon felüli életkörülményeket biztosított számukra. III.r. vádlott elismerte a bíróság előtt, hogy részt vett állatviadalokon, de tagadta, hogy szervezte is azokat, továbbá, hogy különös kegyetlenséggel bánt volna az állatokkal. A VI.r. vádlott elismerte ténybelileg a vádirat szerinti cselekvőségét, de véleménye szerint azzal bűncselekményt nem követett el, így bűnösségét nem ismerte be. A VIII.r. vádlott teljes mértékben tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

 

A bíróság 2022. május 4-én tárgyaláson folytatja az eljárását, ahol a tanúk és hatósági állatorvos kihallgatása várható - tájékoztatott dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában