Nyíregyháza

2022.04.05. 15:22

Erre ítélték a férfit, aki áramot vezetett a kilincsbe

A nyíregyházi ház kilincse alkalmas volt emberi élet kioltására, amikor két férfi bemászott az udvarra...

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Nyíregyházi Törvényszék 2022. április 05-én M.J.Cs. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 1 év 2 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2020. tavaszán elhatározta, hogy - mivel a használatában lévő nyíregyházi családi házba korábban több alkalommal is betörtek - a további betörések megakadályozása érdekében áramot vezet a bejárati ajtaja kilincsébe.

 

Ennek megfelelően a házban található hálózati dugaljba hosszabbítót dugott és a hosszabbító fázis szálát rákötötte a bejárati ajtó zárját borító fém zárvédő lemezéhez, melyet egy távirányítóval működtető megszakítóval látott el. Amikor a vádlott elhagyta a házat, áram alá helyezte a bejárati ajtó kilincsét, amely így alkalmas volt emberi élet kioltására is. A vádlott az ingatlan bejárati ajtajára figyelmeztetésként egy fehér papírlapot tűzött, melyen a „STOP, ÁLLJ” felirat állt, és a bejárati ajtóhoz vezető lépcsőre egy sárga bóját is kihelyezett.


2021. április 8-án délután, amikor a vádlott elhagyta lakását, a fent említett módon áram alá helyezte a bejárati ajtót. Ezt követően két hajléktalan férfi a letaposott kerítésen átmászva bement az ingatlanra. Mikor a bejárati ajtóhoz értek, egyikük egy rongyot tekert a kezére, azzal beütötte az ajtó üveges részét. Ezután a nyíláson benyúlt és a közeli asztalról egy kalapácsot vett fel, hogy azzal verje szét az ajtót. Miközben kihúzta a kalapácsot, hozzáért az ajtóhoz, amitől kismértékű áramütést szenvedett. 

 

Ezután a két férfi meglátta az ajtón húzódó kábelt, és mivel azt hitték, hogy riasztó vagy áram, elmenekültek a helyszínről. A vádlott tudta, hogy az általa alkalmazott birtokvédő módszer alkalmas lehet arra, hogy más személy sérülését, akár halálát okozza. Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség tudomásul vette, de a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhébb büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, így a jogerős döntést a Debreceni Ítélőtábla fogja meghozni - tájékoztatott dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában