Iskolaőrök

2022.06.24. 10:50

Elillant a kezdeti szkepticizmus

– Ez nem egy értekezlet, sokkal inkább fórum, melynek lényege a véleménynyilvánítás, a közös gondolkodás. Az iskolaőrök kezdeti szkeptikus fogadtatására sokan emlékeznek még, de nyugodtan mondhatom, hogy mára nemcsak elhaltak ezek a hangok, hanem teljesen megfordult az őrök megítélése – mondta Farkas József dandártábornok, megyei főkapitány pénteken, az iskolaőrség évértékelő értekezletén.

Kiemelte: több iskola is jelezte, hogy szükség van az iskolaőrök jelenlétére, ami erősíti az intézmények biztonságát, s így szavatolja az oktatás-nevelés folytonosságát.

– Persze minden iskola nem kaphat ilyen támogatást, de megyénkben 29 oktatási intézményben jelen vannak az iskolaőrök. Az új munkatársak kezdeti létszáma 31 volt, azóta némi csökkenés történt. Szükség van a képzésekre és új emberek felvételére is, hogy ősszel újult erővel és lehető legnagyobb hatékonysággal kezdhessünk bele a feladatokba. A társadalmi igényt jól példázza, hogy hazánkban mintegy 100 intézménnyel bővítik majd a programot, mi is várjuk az Országos Rendőr-főkapitányság levelét, hogy megyénkben hány új belépővel kell számolnunk.

 

Nem könnyű a feladat

 

– Pedagógusként mondhatom, nem egyszerű az iskolaőrök feladata, hiszen az iskolák oktató-nevelő munkáját kell támogatnunk a magunk eszközeivel. A jelenlétünknek egyszerre láthatónak és láthatatlannak kell lenni. Láthatónak, hogy visszatartsuk az esetleges rendbontó gyerekeket azoktól a cselekményektől, amik gátolják az iskolák munkáját, és valljuk be, sok helyen ezek néhány éve még futószalagon érkeztek. Ugyanakkor láthatatlannak kell maradni, és az őrök csak akkor lépjenek közbe, amikor arra feltétlenül szükség van, s mindezt jogszerűen tegyék – hangsúlyozta a megyei főkapitány, aki szerint kiemelten fontos, hogy az oktatási intézményekben nyugalom legyen.

– Ez elengedhetetlen, hiszen munka- és tudásalapú társadalmat építünk, ezért a gyerekeknek nemcsak tudásra van szüksége, hanem a nevelésre is nagy hangsúlyt kell fektetni – hívta fel a figyelmet Farkas József.

További részletek a Kelet-Magyarország szombati számában. 

Címkék#iskolaőr
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!