Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.06.21. 15:52

Erre nem gondoltak az embercsempészek, mindössze 200 métert tehettek meg

Katonaköteles ukránokkal buktak le Barabásnál.

Illusztráció: MW-archív

Fotó: Boros Valéria

A Kisvárdai Járásbíróság nyomozási bírója 2022. június 21-én az embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban 2022. július 21. napjáig elrendelte három ukrán állampolgárságú gyanúsított letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint M.V. gyanúsított megállapodott több ukrán katonaköteles személlyel, hogy 1000-2000 euróért, illetve amerikai dollárért segítséget nyújt nekik abban, hogy - jogszabályok megszegésével - a zöldhatáron keresztül Ukrajnából Magyországra jussanak. M.V. a bűncselekmény elkövetésébe bevonta társait, T.O. és T.V. gyanúsítottakat is.

2022. június 18-án a három férfi két személygépkocsival Vásárosnaményba ment, ahol T.O. és T.V. gyanúsítottak a gépkocsijukat egy vásárosnaményi élelmiszerüzlet parkolójában hátrahagyták, majd onnan őket M.V. gyanúsított a határ térségébe szállította az általa vezetett járművel. Ezt követően T.O. és T.V. gyanúsított egy telefonos applikáció segítségével Mezőkaszonyban találkozott négy hadköteles ukrán állampolgárral, akiket gyalogosan kísértek a zöldhatáron keresztül Magyarországra. Mikor átértek, együtt megvárták M.V. gyanúsítottat, aki autójával Barabás község közelében felvette őket. A határrendészek az illegális határátlépést hőkamera segítségével észlelték, és kb. 200 méter megtétele után megállították az autót, majd előállították a gépjárműben ülő személyeket.

A gyanúsítottakat a nyomozóhatóság akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja. Mindhárom férfi ukrán állampolgár, magyarországi lakó- és tartózkodási hellyel nem rendelkeznek, magyarországi kötődésük nincs. Figyelemmel az Ukrajnában fennálló háborús helyzetre is, a bíróság döntése szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezésük esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, vagy a büntetőeljárásban részt vevő személyek jogellenes befolyásolásával megnehezítenék a bizonyítást. Mindezekre tekintettel a bíróság elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását.

A végzés nem végleges, az ügyészség tudomásul vette, de a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be ellene - tájékoztatott dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvívője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában