Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.06.16. 15:06

Feláldozták a nem elég harcias kiskutyákat, a kezelés csak a győztesek kiváltsága volt

Rendszeresen szerveztek kutyaviadalokat Nyíregyháza környékén, a küzdelem gyakran a vesztes pusztulásásáig tartott.

MTI

Illusztráció: SHutterstock

Kutyaviadalok szervezői ellen emelt vádat az ügyészség, az elkövetők közül nyolcan hosszabb ideje foglalkoztak staffordshire terrier, illetve pitbull "fajtajellegű" kutyák tenyésztésével különböző Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod Abaúj-Zemplén megyei, illetve budapesti helyszíneken - tájékoztatott az ügyészség. Hozzátették, hogy az almokból azokat a kiskutyákat, amelyek nem mutattak elég harciasságot, az ígéretesebbnek tűnő társaik felkészítése során "feláldozták".

Az állatokat a kiképzésük során rendszeresen futópaddal, súlynyakörvekkel, szájfeszítő fákkal, súly húzására alkalmas eszközökkel edzették - írták. Ha a viadalokon az ebek megsérültek, akkor az elkövetők házilag kezelték azokat: a sérüléseket összekapcsozták, lefújták fertőtlenítővel és gyulladáscsökkentő szereket adtak be akár vénásan. Azonban még ezek a kezelések is csak a győztes kutyák kiváltsága volt - fűzték hozzá, azzal együtt, hogy a legyőzött állatokat a legtöbbször egyszerűen hagyták kimúlni.

Az állatok tartásának körülményei legtöbbször nem feleltek meg az alapvető követelményeknek. A tenyésztők és a hozzájuk kapcsolódó többi elkövető 2017 májusa és 2020 decembere között rendszeresen szervezett viadalokat az ebek számára legtöbbször Nyíregyháza illetve Nagykőrös környékén. A küzdelem jellemzően az egyik állat teljes harcképtelenné válásáig tartott, ami gyakran jelentette a vesztes pusztulását is.

A viadalokat erre kialakított ringben tartották, ahol egy bíró és két, a kutyákat uszító ember is jelen volt. A küzdelemre nézőket is beengedtek, de emellett fel is vették azokat, hogy az eredményeket igazolni tudják. Ennek - az ügyészség szerint - azért volt jelentősége, mert a kutyákkal kereskedtek is és a győzelmek emelték az értéküket. Az elkövetőktől az eljárás során mintegy száz kutyát foglaltak le.

Az ügyben a Pest Megyei Főügyészség számos rendbeli gerinces állat állatviadalra történő tenyésztésének vétsége, minősített állatkínzás bűntette és tiltott állatviadal szervezésének bűntette valamint kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat - áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában