Rongálás

2022.07.19. 11:41

Barbarizmus Szatmárcsekén! És hogy miért tették? Ezt válaszolták a fiatalok!

Beismerő vallomást tettek a fiatalok, akik megbánták értelmezhetetlen, vandál tettüket.

Fotó: Gazdag Mihály

Szégyenteljes, elítélendő, felháborító, megmagyarázhatatlan, felfoghatatlan – ezek a szavak sorjáztak, amikor kiderült, hogy ismeretlen elkövetők tizenöt kopjafát rongáltak meg a szatmárcsekei temetőben. Az 1973 óta védett sírkertben mintegy 1300 tölgyfából készített másfél-két méter magas sírjel őrzi a holtakat. A sokak szerint emberi arcra emlékeztető, bödönhajót formájú, nyugat felé néző kopjafa mellett ott található  nemzeti imánk, a Himnusz alkotójának, Kölcsey Ferencnek a síremléke. A magyar kultúra fellegvárát gyalázták meg, barbár módon tették tönkre a sírjeleket.

– Egyértelműen látszik, hogy nem az időjárás pusztított, hanem vandálok rongáltak. Itt nincs térfigyelő kamera, ismeretlen tettesek ellen tettünk feljelentést a rendőrségen – nyilatkozta lapunknak Csoma Zoltán, Szatmárcseke polgármestere.

Folyamatosan érdeklődtünk a nyomozást illetően, és nem hivatalos forrásból már napokkal korábban megtudtuk, hogy elkapták az elkövetőket. Kedden délelőtt dr. Fedor Rita r. őrnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője érdeklődésünkre közölte:  

– A Fehérgyarmati Rendőrkapitányság rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. A szatmárcsekei sírkert gondnoka értesítette a rendőrséget július 1-jén arról, hogy feltehetően az előző éjszaka folyamán ismeretlen tettesek kidöntöttek 15 darab a kulturális javak körébe tartozó kopjafát, amelyek helyreállítási költsége meghaladja az egymillió forintot.

A rendőrség a bejelentés után haladéktalanul megkezdte az adatgyűjtést, aminek eredményeképpen négy napon belül azonosították azokat a helybeli fiatalokat, akik megalapozottan gyanúsíthatók a bűncselekmény elkövetésével.

A nyomozók eddig három, egy 14 éves, egy 16 éves, és egy 18 éves fiút hallgattak ki gyanúsítottként, akik beismerő vallomást tettek, és elmondták csupán heccből, szórakozásból döntötték ki a fejfákat. A társaság többi tagjának kihallgatása és szerepük tisztázása a bűncselekmény elkövetésében, még folyamatban van.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában